foto: Latvijas Mākslas akadēmija
Miris mākslinieks Arvīds Drīzulis
Kultūra
2019. gada 23. jūlijs, 18:04

Miris mākslinieks Arvīds Drīzulis

Jauns.lv

20. jūlijā mūžībā ir aizgājis mākslinieks Arvīds Drīzulis, portālu Jauns.lv informēja Latvijas Mākslinieku savienībā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Tēlnieks un pedagogs Arvīds Drīzulis 1955. gadā beidza Rīgas Lietišķās mākslas vidusskolu (tagad Rīgas Dizaina un mākslas vidusskola) un 1964. gadā absolvēja Latvijas Mākslas akadēmijas Tēlniecības nodaļu (tagad Vizuāli plastiskās mākslas nodaļas tēlniecības apakšnozare); diplomdarbs – “Raža” (vadītājs E. Melderis).

Pēc augstskolas beigšanas mākslinieks strādāja Latvijas Mākslinieku savienības Lietišķi dekoratīvajā kombinātā “Māksla” no 1956. līdz 1958. gadam un 1965. gadā bija arī slavenā tēlnieka Ernsta Ņeizvestnija asistents. Kopš 1965. gada Arvīds Drīzulis bija pedagogs Latvijas Mākslas akadēmijā, LMA emeritētais profesors.

Mākslinieks izstādēs piedalījās kopš 1962. gada, pēdējā personālizstāde “Bez rāmjiem” norisinājās šogad VEF Kultūras pilī, Rīgā. Viens no nozīmīgākiem radošajiem panākumiem bija otrā prēmija 1976. gadā Rīgas Uzvaras monumenta projektu konkursā. Latvijas Mākslinieku savienības biedrs kopš1987. gada.

Arvīds Drīzulis darbojās dažādos žanros un radošās idejas mākslinieks realizēja granītā, bronzā, metālā. Pētīja cilvēka formas un proporcijas un ir izdevumu “Anatomija māksliniekiem” (apgāds “Madris”, 2001) un “Plastiskā anatomija māksliniekiem. Muskulatūra” (apgāds “Madris”, 2008) autors ,

2017. gadā Arvīds Drīzulis tika apbalvots ar Atzinības krusta IV šķiru un iecelts par ordeņa virsnieku. Mākslinieka darbi atrodas Andreja Pumpura Lielvārdes muzejā un privātkolekcijās.

Atvadīšanās no tēlnieka Arvīda Drīzuļa notiks 26. jūlijā plkst. 14.00 no sēru nama “Kalve” Pauzera ielā 3, Tukumā.