foto: LETA
Iekšlietu ministrija vēlas panākt pašvaldību iesaisti Valsts policijas finansēšanā
Ilustratīvs foto.
Politika
2019. gada 23. jūlijs, 12:55

Iekšlietu ministrija vēlas panākt pašvaldību iesaisti Valsts policijas finansēšanā

Jauns.lv / LETA

Iekšlietu ministrija (IeM) sagatavojusi grozījumus likumā, kas ļautu pašvaldībām sniegt finansiālu atbalstu Valsts policijai (VP) savu funkciju īstenošanai.

Lai piedalītos sabiedriskās kārtības nodrošināšanā, saskaņā ar spēkā esošajiem likumiem pašvaldības savās administratīvajās teritorijās izvēlas dažādus risinājumus, proti, izveido savu pašvaldības policiju, deleģē pašvaldības policijas uzdevumus citai pašvaldībai, izveido kopīgu pašvaldību policiju vai ievieš administratīvā inspektora amata vietu, kas nodrošina saistošo noteikumu ievērošanas uzraudzību.

Savukārt, ja pašvaldība nav pieņēmusi lēmumu par piedalīšanos sabiedriskās kārtības nodrošināšanā, tad saskaņā ar likumu "Par policiju" sabiedrisko kārtību attiecīgajā administratīvajā teritorijā nodrošina Valsts policija.

Patlaban gan likumu mehānismā pašvaldībai nav tiesiska pamata sniegt finansiālu atbalstu VP.

IeM norāda, ka VP funkciju izpildes uzlabošanai nepieciešami papildu valsts budžeta līdzekļi, tomēr papildu finansējums ne vienmēr ir pieejams. Tāpat pašvaldības izteikušas vēlēšanos sniegt atbalstu, lai nodrošinātu tiesisku iespēju vietējām pašvaldībām atbalstīt VP.

Ņemot vērā minēto, IeM rosinājusi grozījumus likumā "Par pašvaldībām", paredzot, ka pašvaldība ir tiesīga sniegt finansiālu atbalstu valsts pārvaldes iestādei, lai uzlabotu iestādes funkciju izpildi attiecīgajā administratīvajā teritorijā. Pašvaldība, piemēram, varētu pārskaitīt finanšu līdzekļus to ēku remontēšanai, kurās izvietota Valsts policija, Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests.

Patlaban likuma grozījumi izskatīti valsts sekretāru sanāksmē. Vēl tie būs jāatbalsta valdībai un jāpieņem Saeimai.