foto: Alūksnes novada pašvaldība
Alūksnē uz salidojumu pulcējas 1800 aktieri no 115 teātriem. FOTOREPORTĀŽA
Trīs dienas Alūksnē norisinājās Latvijas amatierteātru salidojums, kas notiek reizi piecos gados un tiek dēvēts par Latvijas teātru Dziesmu svētkiem.
Kultūra
2019. gada 22. jūlijs, 07:55

Alūksnē uz salidojumu pulcējas 1800 aktieri no 115 teātriem. FOTOREPORTĀŽA

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Trīs dienas – no 19. līdz 21. jūlijam Alūksne bija pārvērtusies teju līdz nepazīšanai. Brīžiem ļoti klusās Vidzemes pilsētas ielās un apkārtnes pagastos varēja redzēt simtiem cilvēku ar kaklā pakārtiem spogulīšiem. Tie bija XIV Latvijas amatierteātru salidojuma “Spoguļo!” dalībnieki.

Teātru Dziesmu svētki Alūksnē: 1800 aktieri no 115 teātriem

Trīs dienas Alūksnē norisinājās Latvijas amatierteātru salidojums “Spoguļo!”, kas notiek reizi piecos gados un tiek dēvēts par Latvijas teātru Dziesmu ...

gallery icon
111

Alūksnē bija ieradušies 1800 aktieru no 115 Latvijas amatierteātriem, kā arī spēlmaņi no Sidnejas (Austrālija) un Birmingemas (Lielbritānija) latviešu teātriem. Un tā ir tikai ceturtā daļa, kuri Latvijā spēlē amatierteātros…

Latvieši teātri spēlē jau 151 gadu un salidojumā piedalījās arī vecākais joprojām spēlējošais latviešu amatierteātris, kurš jau 147 gadu nenokāpj no skatuves – Valkas pilsētas teātris režisora Aivara Ikšeļa vadībā. Jāatgādina, ka pirmā latviešu teātra izrāde notika 1868. gada 2. jūnijā Rīgā - Strēlnieku dārzā, tā bija Ādolfa Alunāna “lustes spēle no zemnieka, kas par muižnieku tape pārvērsts” “Žūpu Bērtulis”, dāņu rakstnieka Ludviga Holberga lugas "Kalnu Jepe” latviskots variants.

Alūksne jau otro reizi uzņēma amatierteātru festivāla dalībniekus (pirmoreiz tas notika 1971. gadā, kad Alūksne notika otrais Latvijas Tautas teātru salidojums).

Šajās dienās Alūksnē un tuvējā apkārtnē skatītājiem tika piedāvātas dažāda žanra 52 izrādes. Piektdien teātru izrāžu maratons tika atklāts ar Sidnejas latviešu teātra izrādi “Kabarē de Rīga”, bet noslēgts svētdien ar Jelgavas Studentu teātra japāņu anekdotēm “Kjogenstāsti” un  Ogres Tautas teātra Henrika Ibsena “Bernika projektu”.

Ogres Tautas teātris arī bija salidojuma favorīts, jo saņēma pirmo reizi pasniegto pagodinājumu – ievērojamās teātra zinātnieces Līvijas Akurateres (1925-2017) vārdā nosaukto balvu, ko turpmāk pasniegs reizi piecos gados amatierteātru salidojuma laikā. Līvijas Akurateres balvas pasniegšanu īpašu padarīja viņas meitas, dziedātājas Ievas Akurateres uzstāšanās salidojuma godēšanas pasākumā.

Salidojuma laikā notika arī citi pasākumi – gan sadziedāšanās un balles, gan Līvijas Akurateres piemiņai veltītā izstādē Mākslas skolā un gājiens. Viens no salidojuma krāšņākajiem pasākumiem bija teatrāļu gājiens “UZspoguļo!”, kas pa pilsētas ielām vijās uz Pilssalas estrādi.

Salidojumu kopā ar Alūksnes pašvaldību rīkoja Latvijas Nacionālais kultūras centrs. Centra amatierteātru eksperte Dace Vilne stāsta: “Ar nepacietību gaidījām Latvijas amatierteātru vērienīgāko kopā sanākšanu, kurā atcerējāmies, cik vienkārši, bet reizē trāpīgi ir pateicis latviešu teātra tēvs Ādolfs Alunāns: “Dažs prasīs: kas tad nu īsi teāteris ir? Es še ar šo līdzību atbildēšu: teāteris ir kā spieģelis, kurā mēs paši savus labus un nelabus darbus, savas prieku, kā bēdu dienas, ar vārdu sakot, savu dzīvošanu redzam. Ikkatrai tautai, kura ātri uz priekšu un pie gaismas grib tikt, vajaga teātera. Teāteris spēj dažkārt vissliktāko cilvēku pārlabot”.”            

Latvijas amatierteātru salidojumu, kas notiek reizi piecos gados un tiek dēvēts par teātru Dziesmu svētkiem krāšņākos mirkļus fotogrāfijās iemūžinājusi Alūksnes novada pašvaldība, Nacionālais kultūras centrs un Mārtiņš Eglītis.