foto: LETA
Bondars: būtu pareizi noteikt, ka pazemināta akcīzes likme stiprajam alkoholam ir spēkā līdz 31. decembrim
Saeimas deputāts Mārtiņš Bondars.
Sabiedrība
2019. gada 26. jūnijs, 10:57

Bondars: būtu pareizi noteikt, ka pazemināta akcīzes likme stiprajam alkoholam ir spēkā līdz 31. decembrim

Jauns.lv / LETA

Būtu pareizi noteikt, ka pazemināta akcīzes likme stiprajam alkoholam ir spēkā līdz šā gada 31.decembrim, kad noslēdzas arī valsts budžeta gads, aģentūrai LETA sacīja Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājs Mārtiņš Bondars (AP).

Politiķis skaidroja, ka par konkrēto termiņu vēl tiks spriests Budžeta komisijas sēdē ceturtdien, 27.jūnijā, un šajā jautājumā svarīga būs Finanšu ministrijas pozīcija.

Savukārt par regulējumu pēc 2019.gada 31.decembra varētu lemt pēc Latvijas un Igaunijas sarunām, kuras ir nepieciešamas, lai "nebūtu šāda veida situācijas, kad divas valstis iesaistās sāncensībā par akcīzes nodokli", pauda komisijas vadītājs. Bondars norādīja, ka ilgtermiņā akcīzes likme stiprajam alkoholam ir ceļama.

Deputāts norādīja, ka sarunas ar Igauniju un vēlams arī Lietuvu ir valdības ziņā.

Bondars arī pauda, ka neredz pamatu samazināt akcīzes likmi alum, jo arī pēc Igaunijas veiktajām izmaiņām Latvijā alum joprojām ir mazāka akcīze nekā kaimiņvalstī. Taču arī šajā jautājumā lēmums būs jāpieņem komisijai un Saeimai, piebilda komisijas vadītājs.

Kā ziņots, visās trīs Baltijas valstīs alkoholam vajadzētu piemērot vienādu akcīzes nodokli, uzskata Latvijas Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Šorīt intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" premjers pauda, ka tādā gadījumā Latvija, Igaunija un Lietuva savā starpā "nevajadzīgi nekarotu", bet gan varētu kopīgiem spēkiem akcīzes nodokli izmantot kā vienu no ieročiem cīņā par sabiedrības veselību.

Jau vēstīts, ka Saeima 21.jūnijā pirmajā lasījumā atbalstīja grozījumus likumā par akcīzes nodokli, stiprajam alkoholam akcīzes likmi samazinot par 15%. Likumprojektam uz otro lasījumu iesniegti priekšlikumi par akcīzes likmes samazināšanu arī alum.

Izmaiņas saistītas ar Igaunijas pieņemto likumu, kas paredz no 1.jūlija par 25% samazināt akcīzes nodokli daļai alkoholisko dzērienu - alum, sidram un stiprajiem dzērieniem.