foto: PVD
Latvijā mēģina ievest ukraiņu vafeles ar krietni paaugstinātu transtaukskābju daudzumu
PVD Ukrainas izcelsmes vafelēs konstatē būtiski paaugstinātu transtaukskābju daudzumu.
112
2019. gada 20. jūnijs, 16:55

Latvijā mēģina ievest ukraiņu vafeles ar krietni paaugstinātu transtaukskābju daudzumu

Jauns.lv / LETA

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) Ukrainas izcelsmes konditorejas izstrādājumos, uzņēmuma "Mir lakomstv"- vafelēs "Plombir" konstatējis būtiski paaugstinātu transtaukskābju līmeni, kas produktā bija pārsniegts vairāk nekā 30 reizes, informēja PVD.

Pieļaujamais transtaukskābju daudzums ir noteikts četrās no 28 Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm - Latvijā, Dānijā, Austrijā un Ungārijā.

Latvijā noteiktais pieļaujamais transtaukskābju daudzums ir atkarīgs no kopējā tauku daudzuma produktā - divi grami uz 100 gramiem kopējā tauku daudzuma, ja kopējais tauku daudzums produktā ir virs 20%, četri grami uz simts gramiem, ja kopējais tauku daudzums produktā ir no 3% līdz 20%, un 10 grami uz 100 gramiem, ja kopējais tauku daudzums produktā ir zem 3%.

Uzņēmums vafeļu kravu, kurā konstatēts paaugstināts transtaukskābju daudzums, drīkst izplatīt tajās ES valstīs, kurās ierobežojumi nav noteikti.

PVD informēja, ka arī iepriekš, pārbaudot konditorejas izstrādājumu atbilstību Latvijā noteiktajam transtaukskābju daudzumam, PVD uz robežas ir konstatējis vairākus gadījumus, kad tas ir pārsniegts. Piemēram, pagājušajā gadā paaugstināts transtaukskābju daudzums konstatēts divos gadījumos - Ukrainas un Krievijas izcelsmes produktos, bet šogad jau trijos gadījumos - divās Ukrainas izcelsmes pārtikas produktu kravās un vienā Krievijas izcelsmes pārtikas produktu kravā. Neviena no šīm kravām Latvijas tirgū nav nonākusi.

Uzņēmumu produkcija, kurā iepriekš konstatēts paaugstināts transtaukskābju līmenis, uz robežas tiek kontrolēta pastiprināti.

Tāpat PVD atzīmēja, ka transtaukskābju daudzums tiek pārbaudīts arī Latvijas uzņēmumu ražotajos produktos, kuros pieļaujamais daudzums nav pārsniegts.

PVD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas veic pārtikas aprites un veterinārmedicīnas nozares valsts uzraudzību un kontroli.