Politika
2019. gada 18. jūnijs, 12:19

Labklājības ministrijai septembrī būs jāatskaitās par vasarā paveikto bērnu tiesību aizsardzības uzlabošanā

Jauns.lv / LETA

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija šodien uzdeva Labklājības ministrija (LM) septembrī atskaitīties par vasarā paveikto bērnu tiesību aizsardzības uzlabošanā.

Šodien komisijas priekšsēdētājs Andris Skride (AP) uzdeva LM izvēlēties trīs Valsts kontroles revīzijā konstatētās nepilnības un līdz 1.septembrim sagatavot informāciju komisijai par to, ko ministrija vasaras laikā paveikusi, lai uzlabotu situāciju.

Kā ziņots, Valsts kontrole revīzijā par ārpusģimenes aprūpi "Atņemtā bērnība. Ikvienam bērnam ir tiesības uzaugt ģimenē" secināja, ka ne visos gadījumos atbildīgo institūciju darbības ir bijušas tādas, lai ievērotu un prioritāri nodrošinātu bez vecāku gādības palikušo bērnu labākās intereses.

Revīzijā uzsvērts, ka LM bērnu un ģimenes tiesību politikai ir izvirzījusi mērķi - nodrošināt iespēju ikvienam bērnam uzaugt ģimenē. Gadījumā, ja tas nav iespējams, bērnam ir jānodrošina ārpusģimenes aprūpe - vispirms pie aizbildņa, tad aizvietojošā ģimenē ar audžuvecākiem vai adopcijas kārtā un tikai tad bērnunamā. Valsts kontrolē uzsver, ka šāda valsts politika atbilst starptautiskajās tiesībās un praksē nostiprinātajiem principiem.

Šo mērķi nav iespējams sasniegt, ja netiek atbalstītas un attīstītas alternatīvās aprūpes formas, un ja politikas īstenošanu aktīvi neatbalsta arī sabiedrība. Tāpēc Valsts kontrole atzinīgi novērtē LM sāktās aktivitātes audžuģimeņu skaita palielināšanai un pārējo uzņemošo ģimeņu atbalstam, kas esot veicinājis to, ka pēdējos gados arvien vairāk bērnu ārpusģimenes aprūpi saņem pie aizbildņa vai audžuģimenē, nevis bērnunamā.

Revidentu vērtējumā, tikai tad, ja tiek ievērotas ikviena bez vecāku gādības palikuša bērna labākās intereses, politikai izvirzītos rezultātus varēs uzskatīt par sasniegtiem.