foto: LETA
Nauris Puntulis nešaubās, ka tiks ievēlēts kultūras ministra amatā
Balsojums par Puntuļa apstiprināšanu kultūras ministra amatā varētu notikt jūlijā.
Politika
2019. gada 17. jūnijs, 08:35

Nauris Puntulis nešaubās, ka tiks ievēlēts kultūras ministra amatā

Jauns.lv / LETA

Lai arī aizejošā kultūras ministre Dace Malbārde (VL-TB/LNNK) pilnvaras grasās nolikt jau šonedēļ, apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) virzītais nākamais ministra amata kandidāts, pašreizējais Rīgas domes deputāts Nauris Puntulis balsojumu par viņa apstiprināšanu amatā sagaida tikai jūlija otrajā nedēļā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Puntulis intervijā telekanālam LNT uzsvēra, ka negribot neko sasteigt, tāpēc vispirms tiksies ar visām Saeimas politiskajām frakcijām, tad - ar nozares profesionālajām organizācijām, līdz ar to balsojums par viņa apstiprināšanu kultūras ministra amatā varētu notikt nevis šonedēļ, bet 8.jūlijā. Politiķis uzsvēra, ka pret piedāvājumu ieņemt kultūras ministra amatu izturas ar lielu atbildību un jūt zināmu stresu jaunās atbildības priekšā. Puntulis piebilda, ka šādu soli nespertu, ja "nāktu pa taisno no skatuves" un ja viņam nebūtu arī administratīvā darba pieredzes. Taujāts, vai pieļauj iespēju, ka var arī netikt ievēlēts, Puntulis atzina, ka šādas sajūtas gan viņam neesot.

Puntulis par saviem plāniem

Valsts finansējums mūzikas un mākslas skolās būtu jāizlieto jēgpilnāk intervijā pauda Puntulis. Viņš uzlabojumus kultūrizglītībā ir izvirzījis par vienu no sava darba prioritātēm. Lūgts konkretizēt ieceres, Puntulis skaidroja, ka mūzikas un mākslas skolām aiziet aptuveni trešdaļa no Kultūras ministrijas budžeta, un viņš uzskata, ka šo naudu varētu izlietot jēgpilnāk.

Politiķis atzīmēja, ka, piemēram, mākslu skolās skolotāju algas nav sasaistītas ar mācību darba sasniegumiem. Tāpat viņš par nepareizu uzskata situāciju, ka šajās skolās nonākot arī bērni pavisam bez mākslinieciskām dotībām, turklāt neesot mērķtiecīga sadales mehānisma pa dažādām instrumentu apguves grupām, kā rezultātā vēlāk visas valsts mērogā trūkstot atsevišķu mūzikas instrumentu speciālistu. Taujāts, vai minētais nozīmē, ka viņš kultūrizglītību grib padarīt elitārāku un virzīties prom no masveidības, Puntulis atzina, ka šis ir visai strīdīgs jautājums un par to vēl nozarē gaidāmas debates.

Puntulis vēlreiz uzsvēra, ka par darba pirmo prioritāti ir izvirzījis panākt vidējās algas nozarē celšanu, kur cer uz savas partijas atbalstu. Tostarp viņš vēlas panākt būtiskus uzlabojumus profesionālās mākslas darbinieku atalgojumā. Tāpat ministrs vēloties virzīt uz priekšu kultūras centru likumu. Runājot par akustiskās koncertzāles celtniecības plāniem, Puntulis uzsvēra, ka tādai ir jābūt, taču viņš vēl neesot gatavs konkretizēt savu viedokli, kur un kādu to būvēt. Es to nesaredzu tikai kā elitāru būvi, bet gan tai ir jābūt pieejamai visai nācijai, piebilda topošais ministrs.