foto: LETA
KNAB darbinieki šorīt ieradušies Rīgas Tūrisma attīstības birojā; uzsākts kriminālprocess par krāpšanu
Rīgas karogs.
112
2019. gada 13. maijs, 09:18

KNAB darbinieki šorīt ieradušies Rīgas Tūrisma attīstības birojā; uzsākts kriminālprocess par krāpšanu

Jauns.lv / LETA

Rīgas Tūrisma attīstības birojā (RTAB) šorīt ieradušies Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja darbinieki, novēroja aģentūra LETA.

RTAB ieradās četri KNAB darbinieki privātā apģērbā. Visiem rokās bija lieli portfeļi.

Nedaudz vēlāk ieradās arī divi KNAB darbinieki maskās.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) sācis kriminālprocesu pret Rīgas domes nodibinājuma "Rīgas Tūrisma attīstības birojs" (RTAB) amatpersonām par budžeta līdzekļu izšķērdēšanu, dokumentu viltošanu, viltotu dokumentu izmantošanu un krāpšanu, informēja KNAB.

Rīgas tūrisma attīstības biroja (RTAB) valdes locekļi Guntars Grīnvalds un Vita Jermoloviča patlaban uzturas RTAB telpās, kurās kratīšanu veic Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) darbinieki.

Aģentūra LETA novēroja, ka Grīnvalds uzturas kabinetā kopā ar KNAB darbiniekiem, bet Jermoloviča nekur nav redzama. RTAB pārstāve Anna Blaua aģentūrai LETA apstiprināja, ka Jermoloviča patlaban atrodas savā darbavietā.

Blaua nekomentēja, kādas darbības patlaban veic KNAB darbinieki.

Tikmēr trešais RTAB valdes loceklis, Rīgas domes deputāts Maksims Tolstojs patlaban atrodas komandējumā Krievijā, Kazaņā.

KNAB apliecina, ka birojs šodien veic neatliekamās kriminālprocesuālās darbības. 

KNAB informēja, ka ilgstoša un apjomīga darba rezultātā, analizējot iegūto informāciju, 5.aprīlī tas sācis kriminālprocesu pret RTAB amatpersonām par budžeta līdzekļu izšķērdēšanu, dokumentu viltošanu un viltotu dokumentu izmantošanu un krāpšanu.

Informācijas ieguvē KNAB cieši sadarbojies ar Valsts kontroli. Sadarbība notikusi revīzijas noslēguma posmā. Vienlaikus kriminālprocesuālās darbības šodien tiek veiktas arī Vācijā, Zviedrijā un Spānijā.

Detalizētāku informāciju KNAB sola sniegt, līdzko tas būs iespējams, nekaitējot izmeklēšanas interesēm.

Kā šodien medijiem pastāstīja Valsts kontroles padomes locekle Inga Vilka, revīzijas pēdējā posmā institūcija sadarbojusies ar KNAB, kā rezultātā nedaudz ieilgusi revīzijas publicēšana, ņemot vērā, ka revīzija tikusi apstiprināta pirms divām nedēļām.

Valsts kontrole vērsusies tiesībsargājošās iestādēs par ziedojumiem, iespējams, neatļauti izlietotiem līdzekļiem, kā arī par iespējamu fiktīvu nodarbinātību.

RTAB valdē strādā Guntars Grīnvalds, Vita Jermoloviča un Rīgas domnieks Maksims Tolstojs Maksims (S). Pērn nodibinājums strādājis ar 6,17 miljonu apgrozījumu un 606 973 eiro peļņu.

Kā ziņots, Valsts kontrole revīzijā secinājusi, ka Rīgas pašvaldība trīs gadu laikā caur biedrībām un nodibinājumiem nesaimnieciski izlietojusi vairāk nekā 20 miljonus eiro rīdzinieku naudas. Revīzijā VK galveno uzmanību veltījusi diviem Rīgas pašvaldības dibinātiem nodibinājumiem - RTAB un "Riga.lv".

Revidenti secinājuši, ka pašvaldības biedrības bez jebkāda pamatojuma saņēmušas dāsnas budžeta dotācijas, lai naudu izlietotu apšaubāmās ziedošanas shēmās, neizprotamās darbībās ar preču zīmēm, kā arī algās, iespējams, fiktīvi nodarbinātām personām. Tāpat revidentiem neesot skaidri biedrību finansējuma piešķiršanas principi dažādu projektu īstenošanai.

Revīzijā kopumā esot konstatēti būtiski trūkumi biedrībām un nodibinājumiem sniegtā finansējuma plānošanas, piešķiršanas un uzraudzības procesos, un tas liekot secināt, ka Rīgas pilsētas pašvaldība triju gadu laikā nesaimnieciski iztērējusi vairāk nekā 20 miljonus eiro rīdzinieku naudas.

Savukārt RTAB nācis klajā ar paziņojumu, kurā skaidro, ka Valsts kontrolei ir tiesības veikt revīzijas, tomēr audita laikā RTAB darbiniekus nepameta sajūta, ka VK pārstāvji birojā ieradušies jau ar gatavu negatīvu, iespējams, politiski motivētu viedokli par RTAB darbu, kuru diez vai būs iespējams mainīt.

"Lai arī revīzija ilga aptuveni gadu, VK revidenti, diemžēl, tā arī nesaprata, kā strādā mūsdienu mārketings tūrisma sekmēšanā un kāda ir RTAB vieta kopējā tūrisma ekosistēmā, jo revidenti apšauba biroja vajadzības eksistenci principā. Mūsu skatījumā, tā ir konceptuāla kļūda. RTAB vienmēr vēlās saglabāt konstruktivitāti sadarbībā ar VK, bet vienlaikus mums ir tiesības arī sagaidīt revidentu profesionālu izpratni par jomu, kurā revīzija tiek veikta," teikts biroja paziņojumā.

RTAB skaidro, ka pašvaldības un tūrisma industrijas kopīgi veidotas struktūras eksistē daudzās pasaules pilsētās un Rīga neesot unikāla savā izvēlē šādu biroju izveidot. "VK apgalvo, ka revīzijas laikā netika gūti pierādījumi, ka šāds lēmums (dibināt RTAB) bija pamatots ar finanšu aprēķiniem, prognozēm par pozitīvu ietekmi uz tūrisma attīstību Rīgā. Diemžēl, pārliecināšanai nelīdzēja skaitļi, ka kopš 2009.gada, kad ekonomiskās krīzes epicentrā tika izveidots RTAB un startēja zīmols "Live Riga", tūristu skaits ir vairākkārt pieaudzis. Tā 2009.gadā bija 0,7 miljoni tūristu, bet 2018.gadā 3,5 miljoni. Gadā tūrisms ekonomikā ienes gandrīz vienu miljardu eiro," savu lietderību pamato RTAB.