foto: LETA
"Rīgas satiksme" no korupcijas skandālā iesaistītā "Solaris" pieņems jau piegādātos autobusus
112
2019. gada 8. aprīlis, 14:09

"Rīgas satiksme" no korupcijas skandālā iesaistītā "Solaris" pieņems jau piegādātos autobusus

Jauns.lv / LETA

Pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" nolēmusi izmantot korupcijas skandālā iesaistītā Polijas uzņēmuma "Solaris Bus&Coach" jau piegādātos 14 autobusus, kuri pagaidām nav pieņemti ekspluatācijā, tomēr vēl lems, vai turpināt pārējo līgumā paredzēto autobusu piegādi, pavēstīja uzņēmuma pārstāve Baiba Bartaševiča.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Šāds lēmums pieņemts, balstoties uz ekspertu komisijas starpziņojumu un uzņēmuma Tehniskā atbalsta direktora Ingvara Šnikvalda ziņojumu, skaidroja Bartaševiča.

Kopumā līgums paredz Rīgai piegādāt 175 jaunus autobusus. Līdz šim uzņēmums ir saņēmis 140 autobusus, no kuriem ekspluatācijā patlaban pieņemti 126.

Kā norādīja Bartaševiča, pārējie 14 autobusi ir piegādāti un reģistrēti, bet tos nepieciešams pārbaudīt un pieņemt ekspluatācijā. Uzņēmuma vadība nolēmusi šo procesu atsākt. Katram transportlīdzeklim testa režīmā jānobrauc 100 kilometri, tādēļ patlaban ir grūti prognozēt, kad tie varētu sākt kursēt galvaspilsētas ielās, viņa skaidroja.

Lēmumu par to, vai turpināt piegādāt arī atlikušos 30 autobusus, uzņēmuma vadība vēl nav pieņēmusi.

Līdz šim būtiski defekti, kas nepieļauj ekspluatāciju, konstatēti trim piegādātās partijas autobusiem. Diviem transportlīdzekļiem konstatēti IT sistēmas defekti, bet vienam - bojāts iestiklojums. Turpmākā defektu noteikšana ir iespējama, tikai testējot tehniku, un šīs darbības jau ir sāktas, sadarbojoties vairākām kapitālsabiedrības struktūrvienībām, skaidroja Bartaševiča.

Kā ziņots, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) sācis kriminālprocesu saistībā ar trim "Rīgas satiksmes" iepirkumiem, kas saistīti ar transportlīdzekļu iegādi. Viens no tiem ir 2013.gadā "Rīgas satiksmes" veiktais iepirkums par autobusu piegādi 75 808 297 eiro apmērā. Iepirkumā uzvarējis Polijas uzņēmums "Solaris Bus&Coach" un tas paredz Rīgai piegādāt 175 jaunus autobusus.

Otrs ir 2016.gada zemās grīdas tramvaju iepirkums, kura kopējā summa bija 62 597 477 eiro. Tajā uzvarēja Čehu uzņēmums "Škoda Transportation", solot piegādāt 20 zemās grīdas tramvajus.

Trešais ir 2013.gada rīkots iepirkums par trolejbusu piegādi, kura kopējā summa bija 131 646 135 eiro. Šajā iepirkumā uzvarēja Čehijas uzņēmums "Škoda Electric", saņemot tiesības piegādāt 125 trolejbusus.

Tomēr saskaņā ar noslēgtajiem iepirkuma līgumiem, no pasūtītajiem 20 zemās grīdas tramvajiem Rīgai nav piegādāti 13 tramvaji, par ko līgumsods aprēķināts 2,18 miljonu eiro apjomā. No pasūtītajiem 100 trolejbusiem Rīgai nav piegādāti 45 trolejbusi, par ko līgumsods aprēķināts 3,41 miljona eiro apmērā. Savukārt par 140 autobusu piegādes kavējumiem kopējais līgumā paredzētais sods ir aprēķināts 941 797 eiro apjomā.

Janvāra izskaņā "Rīgas satiksme" ārzemju piegādātājam nosūtīja pieprasījumu par līgumsodu atmaksu par savlaicīgi nepiegādātiem transportlīdzekļiem. Uzņēmumam tika atvēlētas ne vairāk kā 30 dienas, lai sodus apmaksātu. Neviens no uzņēmumiem sodu vēl nav atmaksājis.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās