foto: Shutterstock
Valmieras skolēnus "uzsēdina" uz zelējamās tabakas
Pusaudžu vidū populāra kļuvusi zelējamā tabaka, kas Eiropas Savienībā atļauta tikai Zviedrijā.
Novadu ziņas
2019. gada 23. marts, 08:05

Valmieras skolēnus "uzsēdina" uz zelējamās tabakas

Kas Jauns Avīze

Vairāku skolēnu vecāki Valmierā satraukušies par zelējamās tabakas izplatību pusaudžu vidū. Dzirdēti vairāki gadījumi, kad tā tirgota pie skolām, un pamēģinājuši pat bērni vecumā no 12 gadiem, vēsta Vidzemes televīzija.

Šī informācija ir arī Valsts policijas rīcībā. Tai, sadarbojoties ar izglītības iestāžu pedagogiem, vienā gadījumā izdevies šo faktu konstatēt. Pie kāda jaunieša atrasts iepakojums ar zelējamo tabaku, ko bija paredzēts pārdot. 

Lieto daudzi zēni

Latvijā un arī pārējās Eiropas Savienības valstīs, izņemot Zviedriju, zelējamo tabaku, sauktu arī par Snus, tirgot ir aizliegts. Televīzijas kameras priekšā kāda skolnieka māte piekritusi anonīmai sarunai, ierakstot viņas balsi. Viņa par šo problēmu uzzinājusi no sava bērna, kurš teicis, ka zelējamo tabaku lietojot visai daudzi vienaudži. “Meitenes mazāk, bet reti kurš zēns starp trīspadsmit, četrpadsmitgadniekiem nelieto. Vecākās klasēs vairs nav, bet 7.–8. klase. Tā ir acīmredzot tā nenobriedušākā mērķauditorija," spriež māte.

Dažādas garšas un stiprums

Valsts policijas Valmieras iecirkņa darbinieki veikuši jau vairākas pārrunas ar jauniešiem, lai saprastu, kādā veidā zelējamā tabaka nonāk nepilngadīgo rokās. Izdevies noskaidrot, ka ir vairākas personas, kas skolu tuvumā piedāvā pusaudžiem to pamēģināt, iegādāties, un tā pamazām zelējamā tabaka iemantojusi popularitāti. “Piedāvā dažādu veidu garšas. Šī viela, pēc noskaidrotās informācijas, ir 4–6 eiro vērtībā, tātad gan pēc stipruma, gan dažādām garšām, atkarībā no tā, ko jaunietis izvēlas,” Vidzemes televīzijai teic policijas Valmieras iecirkņa Kārtības policijas nodaļas vecākā inspektore Rita Ozarska. Ir daži vecāki, kuri par šo problēmu ir zinājuši, bet rīcība nav sekojusi, jo uzskata, ka viņa bērnu tas neskar, ka viņš tādas vielas nelieto. Tomēr ar laiku atklājas pretējais.

Palīdz arī bērni

Valmieras 5. vidusskolā piebilst, ka ļoti palīdz arī pašu bērnu atklātība, kuri par notiekošo vienaudžu vidū ziņo skolas atbalsta personālam. “Es teiktu, ka vecākiem tomēr ir jāpaskatās, ko pusaudzis dara, un jāpārbauda viņu skolas somas, jo dažkārt tur var ieraudzīt visu ko. Tāda maza kārbiņa, cits varbūt domā, ka tur ir elpu atsvaidzinoša viela, cits – ka varbūt mazas košļenītes, bet patiesībā tajā atrodas vairāki tējas paciņai līdzīgi mazi spilventiņi ar šo zelējamo tabaku,” Vidzemes televīzijai stāsta Valmieras 5. vidusskolas sociālā pedagoģe Jolanta Krišjāne. Mediķi skaidro, ka, ilgstoši lietojot zelējamo tabaku, tajā esošās vielas ļoti negatīvi ietekmē veselību. Tiek skarti gan mutes dobuma, gan tālāk jau citi iekšējie orgāni, un sekas var būt dažādas slimības – astma, citas elpceļu un plaušu slimības, arī ļaundabīgie audzēji, raksta lsm.lv.