foto: Lita Krone/LETA
Cīņai ar maluzvejniekiem Viļakas ezerā aicina veidot makšķernieku biedrību
Vides risinājumu institūts norāda arī, ka liels riska faktors zivju resursiem ir maluzveja.
Novadu ziņas
2019. gada 16. marts, 10:37

Cīņai ar maluzvejniekiem Viļakas ezerā aicina veidot makšķernieku biedrību

Jauns.lv / LETA

Lai cīnītos ar maluzvejniekiem, kas apdraud Viļakas ezera zivju resursus, nepieciešams izveidot makšķernieku biedrību, secinājis nodibinājums "Vides risinājumu institūts", kas izstrādā ezera apsaimniekošanas noteikumus.

Nodibinājums, gatavojot dokumentu, secinājis, ka Viļakas ezera ūdenim ir normāla kvalitāte - tajā ir labs fosfora līmenis. Brūnaļģes ezerā rada brūngano ūdens nokrāsu un karstās vasarās pastāv risks zilaļģēm vairoties.

Konstatēts, ka ezerā visvairāk ir izplatīti plauži, raudas, asari, zandarti un pliči, bet maz ir ķīšu, līdaku, vīķu, līņu. Tāpat pētnieki secinājuši, ka ezerā trūkst plēsējzivju, kas samazinātu mazo zivju skaitu, samazinot nelielu zivju konkurenci par barību.

Vides risinājumu institūts norāda arī, ka liels riska faktors zivju resursiem ir maluzveja, pret ko nodibinājums aicina cīnīties, izveidojot makšķernieku biedrību vai ieviešot vides aizsardzības inspektora amatu. Pretējā gadījumā pašvaldībai regulāri būs jāpavairo zivju resursi.

Ņemot vērā pētnieku secinājumus, Viļakas novada pašvaldība aicina atsaukties makšķerniekus, kas gatavi iesaistīties biedrībā.

Apsaimniekošanas noteikumus Viļakas ezeram plānots sagatavot līdz marta beigām.

Tēmas