foto: Ieva Leiniša/LETA
VID neredz problēmas tur strādāt sievietei, kuras vīrs iekļauts augsta riska personu sarakstā
Valsts ieņēmumu dienesta Nodokļu kontroles pārvaldes direktore Sandra Kārkliņa-Ādmine.
Sabiedrība
2019. gada 11. marts, 05:40

VID neredz problēmas tur strādāt sievietei, kuras vīrs iekļauts augsta riska personu sarakstā

Zelma Jansone

Kas Jauns Avīze

Valsts ieņēmumu dienests (VID) nesaskata šķēršļus Nodokļu pārvaldes direktorei Sandrai Kārkliņai-Ādminei ieņemt augsto amatu, pat ja viņas vīrs ir iekļauts riska personu sarakstā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Jauns.lv decembra nogalē vēstīja, ka Zigfrīds Ādminis ir iekļauts riska personu sarakstā. Visticamāk, ka VID šādu lēmumu pieņēmis, jo viņš kā sev piederošo SIA "Z īpašums" un "Amderma" valdes loceklis ilgstoši nebija ievērojis likumā noteikto deklarāciju un pārskatu iesniegšanu. Turklāt "Amderma" bija ilgstošs nodokļu parādnieks.  

Bez izmaiņām uz labo pusi

Ādmiņa sieva ir VID atbildīgā amatpersona, kura kontrolē visus Latvijas nodokļu maksātājus, lielā mērā nosakot, kuram un kāda pārbaude ir veicama. Pēc skandalozās informācijas publiskošanas, publiskajās datu bāzēs pārbaudot ziņas par Zigfrīdu Ādmini un viņa uzņēmumiem, redzams, ka viņš joprojām turpina ignorēt likuma normas un ir iekļauts riska personu sarakstā.

SIA "Amderma" joprojām nav samaksājusi nodokļu parādu, kas ilgstoši ir 12 918,98 eiro. Šai firmai ir spēkā esošs VID lēmums par saimnieciskās darbības apturēšanu un izbeigšanu, tāpat "Amderma" nav iesniegusi VID uzņēmuma gada pārskatus kopš 2014. gada un darba devēja ziņojumus kopš 2015. gada 28. decembra.

Otra firma likvidēta

Salīdzinot ar pērn konstatēto, "Amderma" ir papildinājusi VID neiesniegto dokumentu klāstu. Proti, kaut arī VID aktīvi informēja nodokļu maksātājus, ka līdz 21. janvārim ir jāiesniedz uzņēmuma ienākuma nodokļa deklarācija, Amderma šos aicinājumus ir ignorējusi un minēto deklarāciju nav iesniegusi.
Ādminis pēc tam, kad VID viņu iekļāva melnajā sarakstā un uz tā pamata Uzņēmumu reģistrs viņu atcēla no valdes locekļa amata pienākumu pildīšanas, turpinot būt "Amderma" īpašnieks un nav iecēlis jaunu uzņēmuma amatpersonu.

Pretimnākošāks ir bijis Uzņēmumu reģistrs, kas 14. janvārī likvidējis Ādmiņa otru uzņēmumu – SIA "Z īpašums". Tas noticis pēc tam, kad VID jau bija apturējis tā saimniecisko darbību un pieņēmis lēmumu par darbības izbeigšanu. Arī "Z īpašums" nebija iesniedzis visus likumā noteiktos pārskatus un deklarācijas.

Problēmas nesaskata

VID "Kas Jauns Avīzei" apliecina, ka ir iepazinies ar publicētajām ziņām par Kārkliņu-Ādmini un secinājis – “minētās informācijas pārbaude apstiprināja, ka S. Kārkliņas-Ādmines ieņemamais amats un radniecība ar Zigfrīdu Ādmini nekādā veidā nav labvēlīgi ietekmējis VID pieņemtos lēmumus attiecībā uz rakstā publiskoto informāciju”. 

Turklāt Kārkliņa-Ādmine par VID Nodokļu kontroles pārvaldes direktori kļuvusi 2016. gada 1. maijā, bet līdz tam viņas darba pienākumi bija saistīti ar muitu. Ņemot vērā VID rīcībā esošo informāciju un Kārkliņas-Ādmines līdzšinējos darba rezultātus, neesot pamata apšaubīt viņas atbilstību amatam.
Kaut arī VID jaunā ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme ir paudusi, ka viņai būtiska ir dienesta darbinieku reputācija, tomēr šī atbilde liecina par pretējo.

Proti, Kārkliņa-Ādmine var droši turpināt darbu, vadot nozīmīgo nodokļu kontroles bloku, un vienlaikus viņas vīrs – atrasties riska personu sarakstā, viņa uzņēmums ilgstoši nemaksāt jau aprēķināto nodokļu parādu, neiesniegt pārskatus un deklarācijas, tādējādi neiesniedzot VID pilnu informāciju par uzņēmuma darbību un maksājamajiem nodokļiem. 

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās