Latvijā sākusies gripas epidēmija
Pēdējo trīs nedēļu laikā saņemti paziņojumi par astoņiem nāves gadījumiem.
Sabiedrība
2016. gada 26. janvāris, 12:39

Latvijā sākusies gripas epidēmija

Jauns.lv

Pagājušajā nedēļā Rīgā saslimstība ar gripu ir sasniegusi 136,9 saslimšanas gadījumus uz 100 000 iedzīvotāju, un tādējādi Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) izziņo gripas epidēmijas sākumu, informēja SPKC pārstāve Ilze Arāja.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Aizvadītajā nedēļā atsevišķi gripas gadījumi pie ģimenes ārstiem reģistrēti arī Jūrmalā un Liepājā. Vidēji Latvijā gripas intensitāte sasniegusi 61,6 gadījumus uz 100 000 iedzīvotājiem. Saslimstība ar gripu reģistrēta visās vecuma grupās, bet visaugstākā vecuma grupā līdz 4 gadiem.

Savukārt slimnīcā aizvadītajā nedēļā ievietots 131 pacients, tostarp 25 pacienti stacionēti saistībā ar gripas izraisītu pneimoniju. Savukārt kopš sezonas sākuma stacionārās iestādēs ievietoti 157 pacienti gripas un 35 pacienti gripas izraisītās pneimonijas gadījumos.

"Gripa var būt īpaši bīstama riska grupu iedzīvotājiem - maziem bērniem, grūtniecēm, gados vecākiem cilvēkiem un iedzīvotājiem, kuriem ir blakus saslimšanas un citādi jau novājināta imunitāte," pauda Arāja.

Pēdējo trīs nedēļu laikā saņemti paziņojumi par astoņiem nāves gadījumiem. SPKC norāda, ka pacientiem bijušas hroniskas saslimšanas. Nav informācijas, ka kāds no šiem pacientiem bija vakcinējies pret gripu.

Pagājušajā nedēļā skolu apmeklēja vidēji 88,6% skolēnu, bet bērnudārzus 69,9% reģistrēto bērnu, liecina gripas monitorings.

SPKC arī informē, ka janvāra otrajā nedēļā 32 no 41 valsts ziņojušas par zemu gripas intensitāti, astoņas valstis – par vidēju, bet Grieķija un Malta informējušas par augstu gripas intensitāti.

BNS / Foto: Evija Trifanova/LETA