foto: LETA
Rīgas sociālajiem darbiniekiem pacels algas
Irēna Kondrāte.
Runā Rīga
2019. gada 19. februāris, 19:15

Rīgas sociālajiem darbiniekiem pacels algas

Jauns.lv / LETA

Rīgas domes Labklājības departaments sociālās jomas darbiniekiem atalgojumu šogad cer paaugstināt vidēji par 10%, šodien Rīgas domes Sociālo jautājumu komitejā sacīja departamenta direktore Irēna Kondrāte.

Šim mērķim departaments šī gada budžetā papildus lūdzis aptuveni vienu miljonu eiro, un līdz ar šo pieaugumu tikšot sasniegti maksimālie atalgojuma griesti, ko paredz pašvaldības saistošie noteikumi. "Tas nozīmē, ka šogad mums jāstrādā pie tā, lai šie griesti tiktu atcelti, pretējā gadījumā nākamgad mēs atalgojuma pieaugumu darbiniekiem nodrošināt vairs nevarēsim," atzina departamenta direktore.

Viņa skaidroja, ka katrai sociālās jomas amatu kategorijai pieaugums būs atšķirīgs - kādam alga pieaugs par trim, citam par pieciem, bet vēl kādam - par septiņiem procentiem. Lielākais pieaugums plānots viszemāk apmaksātajiem ierēdņiem - sociālajiem darbiniekiem un aprūpētājiem.

Kondrāte gan neslēpa, ka no Labklājības ministrijas puses šogad esot pienācis zināms "pārsteigums". Proti, ministrija šī gada budžetā vairs nav paredzējusi teju 180 000 eiro lielu valsts mērķdotāciju tiem sociālajiem darbiniekiem, kas strādā ar ģimenēm un bērniem. "Tas nozīmē, ka šie darbinieki vidēji zaudēs aptuveni 100 eiro no atalgojuma. Ar mūsu pielikumu mēs varam atsvērt vidēji 50 eiro," sacīja direktore. Viņa gan norādīja, ka departaments centīsies dažādos citādos veidos parūpēties par saviem darbiniekiem, piemēram, nodrošināt veselības apdrošināšanu un citus bonusus.

Kopumā departamenta budžets šogad plānots 71,2 miljonu eiro apmērā. Atbilstoši prioritātēm, departaments veicis arī līdzekļu pārdali gandrīz divu miljonu eiro apmērā. Piemēram, līdz ar trūcīgo/maznodrošināto personu skaita samazināšanos departamentam izdevies citiem mērķiem atvēlēt 1,66 miljonu eiro no sociālajiem pabalstiem paredzētās naudas.

Neraugoties uz jau departamenta budžeta iekšienē pārdalīto finansējumu, no pašvaldības papildus nepieciešami tomēr ir vēl 2,40 miljoni. Kopumā lielākā daļa - 2,63 miljoni eiro - no papildus iegūtās naudas tik tērēti, lai nodrošinātu aprūpes dzīvesvietā pakalpojumu. Invalīdu transporta pakalpojuma nodrošināšanai tiks atvēlēti papildus 100 000 eiro, individuālās sociālās rehabilitācijas programmām personām ar garīga rakstura traucējumiem - 180 000 eiro, pakļautības iestāžu un klientu uzturēšanās izdevumiem - 580 000 eiro, veselības polisēm Rīgas pašvaldības sociālajos aprūpes centros darbinieku amatiem, kuri pakļauti reālam dzīvības vai veselības apdraudējumam - 80 000 eiro, kā arī īstenoti tiks vairāki citi mērķi.

Vienlaicīgi departaments iecerējis īstenot arī divus investīciju projektus. 140 000 eiro plānots ieguldīt sociālā aprūpes centra "Stella maris" jumta nomaiņā, bet 1,02 miljonus eiro - grupu dzīvokļa telpu remontā Maskavas ielā 221 esošajā namā.

Kopumā no departamenta vairāk nekā 70 miljonus eiro lielā budžeta 12,28 miljoni tiks tērēti sociālo pabalstu nodrošināšanai, 22,88 miljoni - sociālo pakalpojumu dzīvesvietā nodrošināšanai, 6,50 miljoni - veco ļaužu uzturēšanās iestādēm, kā arī citām funkcijām.

Labklājības departamenta budžeta priekšlikumus šodien atbalstīja Sociālo jautājumu komiteja, taču to vēl skatīs pašvaldības Budžeta komisija un Finanšu un administrācijas lietu komiteja, bet galīgais lēmums tiks pieņemts domes sēdē, apstiprinot pašvaldības 2019.gada budžetu.