foto: Zane Bitere/LETA
Dzērājkaravīri turpina dienestu Nacionālajos bruņotajos spēkos
Pērnvasar pie Ādažu militārās bāzes policijas notvertiem dzērājkaravīri turpina dienestu armijā. Viņi saņēmuši vien rājienus.
112
2019. gada 19. februāris, 06:11

Dzērājkaravīri turpina dienestu Nacionālajos bruņotajos spēkos

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Ādažu militārajā bāzē pērn automašīnā „Volvo” notvertie pieci dzērājkareivji turpina dienestu Latvijas armijā, portālam Jauns.lv apliecināja Aizsardzības ministrijā. Pērn augustā pie Ādažu bāzes Militārā un Ceļu policija aizturēja piecus kareivjus alkohola reibumā, tostarp arī spēkrata vadītāju, kuram Rīgas rajona tiesa atņēma autovadītāja tiesības uz četriem gadiem un piesprieda 1300 eiro lielu naudas sodu.

Pārējie dzērājkareivji izkļuva sveikā ar rājienu un bargu pirksta pakratīšanu. Tik „maigu sodu” viņi izpelnījās tādēļ, ka iepriekš bija „godprātīgi pildījuši savus dienesta pienākumus”.
Jauns.lv jau rakstīja, ka pērnā gada 21. augustā Ādažu bāzē aizturēja karavīru-automašīnas vadītāju 2,2 promiļu reibumā un vēl četras militārpersonas dzērumā - leitnanti 0,62 promiļu reibumā, seržantu 1,5 promiļu, virsseržants 1,49 promiļu un agresīvi izaicinoši izturējušos seržantu aptuveni divu promiļu reibumā.

Aizsardzības ministrijas preses nodaļa uz Jauns.lv jautājumiem, vai šiem karavīriem arī Nacionālie bruņotie spēki piemērojuši kādu sodu un vai viņi turpina dienestu, atbildēja: „Par šo notikumu veikta dienesta izmeklēšana un trim karavīriem piemērots disciplinārsods – rājiens, diviem karavīriem piemērots cits, ar ierakstu personas lietā nesaistīts sods. Ar visiem karavīriem veiktas pārrunas. Karavīri iepriekš nav bijuši disciplināri sodīti un godprātīgi pildījuši dienesta pienākumus, tomēr vadība turpmāk pievērsīs pastiprinātu vērību šo karavīru dienesta pienākumu izpildei”.

Rīgas rajona tiesas spriedumā teikts, ka aizturētais militārais dzērājšoferis izgāja caur Ādažu militārās bāzes caurlaides punktu un iesēdās automašīnā „Volvo”, kas bija novietota stāvēšanai netālu no kontroles caurlaides punkta. Pēc neilga brīža minētā persona, uzsāka braukšanu Kadagas virzienā. Automašīnu aizturēja un policija konstatēja, ka automašīnā kopumā atrodas četri vīrieši un viena sieviete.

Tiesas sēdē autovadītājs paskaidroja, ka nepiekrīt protokolā norādītajam. Iepriekšējā vakarā viņš bija pasākumā pirtī, bet vakara gaitā izdzēra vienu pudeli alus. "Bija sarunāts vest cilvēkus mājās. Jutās ļoti slikti, jo bija gājis karstā pirtī. Iepūta savā alkometrā, promiles neuzrādīja. Bet tā kā jutās slikti, nolēma nebraukt un sazvanīja kolēģi. Automašīnā atradās velosipēds, izņēma to un stūma uz bāzi. Nolēma, ka nebrauks un gaidīja autobusu automašīnā, tad palika slikti un vēma," teikts spriedumā atreferētajā paskaidrojumā.

Autovadītājs tiesā apgalvoja, ka pēc tam - lai uzlabotu pašsajūtu - iedzēris puslitra pudeli liķiera "Jagermeister". "Kad pacēlis galvu, ieraudzījis patruļniekus. Nezināja, ka tiks saukta ceļu policija, bija jau iedzēris. Neapstrīd alkohola rādījumus, piekrīt, ka bija dzēris, bet automašīnu vadīja pirms tam. No brīža, kad vadīja automašīnu līdz brīdim, kad ieradās ceļu policija, pagāja aptuveni stunda," teikts spriedumā.