foto: Publicitātes foto
Andreja Ģērmaņa un Olitas Gulbes kopizstāde grāmatu namā “Valters un Raps”
Andrejs Ģērmanis pazīstams kā sadzīves žanra, ainavu un kluso dabu meistars.
Kultūra
2019. gada 24. janvāris, 05:15

Andreja Ģērmaņa un Olitas Gulbes kopizstāde grāmatu namā “Valters un Raps”

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Rīgas grāmatu namā „Valters un Rapa” (Aspazijas bulvārī 24) līdz 22. februārim skatāma mākslinieku pāra gan dzīvē, gan radošajā darbā - Andreja Ģērmaņa (1941) un Olitas Gulbes (1953) kopizstāde. Andrejs Ģērmanis pazīstams kā sadzīves žanra, portretu, ainavu un kluso dabu meistars, kas īpašu lomu piešķir gleznojumiem dabā. Savukārt īsi raksturojot Olitas Gulbes glezniecību, laikam vistuvāk patiesībai ir vārdi: savrupa ceļa gājēja.

Andreja Ģērmaņa un Olitas Gulbes kopizstāde “Valterā un Rapā”

Rīgas grāmatu namā „Valters un Rapa” skatāma mākslinieku pāra - Andreja Ģērmaņa (1941) un Olitas Gulbes (1953) kopizstāde. Andrejs Ģērmanis ...

gallery icon
11

* Andrejs Ģērmanis - gleznotājs, grafiķis un mākslas zinātnieks - pazīstams kā sadzīves žanra, portretu, ainavu un kluso dabu meistars, kas īpašu lomu piešķir gleznojumiem dabā. Pēdējos 16 gadus viņa mākslas darbi tapuši galvenokārt mākslinieka dzīvesvietā - Bigauņciemā.

Gleznotājs beidzis Jana Rozentāla Rīgas mākslas vidusskolu (1959) un Mākslas akadēmijas Glezniecības nodaļu (1965); bijis Latvijas arodbiedrību padomes kultūras nama Tautas studijas vadītāj (1979-84), regulāri darbojies pašdarbības gleznotāju vasaras nometņu, izstāžu organizēšanā un dažādu studiju konsultēšanā. Izstādēs piedalās kopš 1966. gada; Mākslinieku savienības biedrs kopš 1969. gada.

Pats savu mākslu Andrejs Ģērmanis raksturo kā reālistisku pozitīvismu. Viņa gleznās veroties rodas pārliecība, ka iedvesmu viņš gūst itin visur un itin visā, pat visvienkāršākajā sadzīviskajā momentā, bet tā nekādā ziņā nav tieša nogleznošana no dabas. Viņa darbiem raksturīga emocionāla uzlādētība, kurā liela vieta atvēlēta gaismas spēlei un saules klātbūtnei. Viņu aizrauj gan ainavas, gan klusās dabas. Portretos virtuozs otas raksts apvienots ar portretējamā vaibstu un dvēseliskās būtības precīzu attēlojumu.
 
Andreja Ģērmaņa darbi atrodami gan Latvijas, gan ārzemju muzejos, kā arī privātkolekcijās visā pasaulē. Viņa kritiku, recenziju un eseju publikācijas atrodamas žurnālos, rakstu krājumos un arī dienas presē.

foto: Publicitātes foto
Šajā izstādē māksliniece risina savu “zivju tēmu”, meklē faktūras un gaismas lašādās.

* Olita Gulbe 1975. gadā beigusi Rīgas Lietišķās mākslas vidusskolas Dekoratoru nodaļu, 1983. gadā absolvējusi Mākslas akadēmijas Monumentālās glezniecības nodaļu; no 1995. gada ir Latvijas Mākslinieku savienības biedre, kā, Jūrmalas un Tukuma mākslinieku biedrības biedre; 2003. gadā saņēmusi „Jūrmalas gada mākslinieks” titulu un izvirzīta gada balvai Latvijā nominācijā „Par radoši veiksmīgāko personālizstādi”.

Īsi raksturojot Olitas Gulbes glezniecību, laikam vistuvāk patiesībai ir vārdi: savrupa ceļa gājēja. Viņas darbi ir vienlaikus trausli un stipri – gluži kā Latvijas daba. Māksliniece ir dabas gleznotāja. Ejot cauri visiem četriem gadalaikiem, vērīgi ielūkojoties dabas norisēs, pamanot vissīkāko niansi. Olita Gulbe vienlīdz dvēseliski glezno trauslās magones un sīkstās niedres, viņa prot piešķirt īpašu šarmu tiklab vecam šķūnītim, kas ieaudzis zālē, kā cēlām ūdensrozēm un pirmā sniega baltumā neprātīgi ziedošiem ķiršiem. 

Šajā izstādē māksliniece risina savu “zivju tēmu”, meklē faktūras un gaismas lašādās, kas ir izrādījušās gana rosinošas un atbilstošas mākslinieces rokrakstam. Olita Gulbe ir atradusi jaunu “pielietojumu” šai vīrišķīgajai tēmai - lomam, kas šajos darbos gan ir pastarpināts pieņēmums, tomēr te varam vilkt paralēles ar citu mākslinieku zivju attēlojumu latviešu glezniecībā: Jūliju Viļumaini, Aleksandru Junkeru, Eduardu Kalniņu un citiem. Māksliniece ar šiem darbiem ir atvērusi jaunu lappusi mūsdienu glezniecības vēsturē ar savu risinājumu, redzējumu un izpildījumu.

Olitas Gulbes personālizstādes organizētas Gustava Šķiltera muzejā Rīgā, Svētā Pētera baznīcā Rīgā, Jūrmalas muzejā, Madonas un Kuldīgas muzejos, kā arī galerijās Rīgā, Tukumā, Liepājā, Kandavā un citās Latvijas pilsētās; piedalījusies grupu izstādēs Latvijā, kā arī Ruovesī un Tamperē (Somija), Hobro (Dānija). Mākslinieces darbi atrodas Jūrmalas pilsētas muzeja mākslas kolekcijā un privātkolekcijās Krievijā, Somijā, Zviedrijā, Dānijā, Francijā, Holandē, Izraēlā, Ķīnā, ASV un Latvijā.