foto: Rojs Maizītis
"Rīgas satiksme" izvairās atklāt detalizētu tāmi, cik īsti izmaksāja gaismas podziņa pieturās
Vislabāk apgaismotās un visnoslogotākās galvaspilsētas sabiedriskā transporta pieturvietas aprīkotas ar kustību sarakstiem, kuri sāk spīdēt, nospiežot īpašu podziņu.
2019. gada 21. janvāris, 05:58

"Rīgas satiksme" izvairās atklāt detalizētu tāmi, cik īsti izmaksāja gaismas podziņa pieturās

Elmārs Barkāns

Kas Jauns Avīze

"Rīgas satiksme" izvairās atklāt supermodernā jaunieveduma – izgaismoto kustības sarakstu stabu – izmaksas, vien norādot, ka kopējās materiālu izmaksas ir 2100 eiro (stabs, ceļa zīme, sarakstu plāksnes, poga, lampiņas un cits).

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Jaunais aprīkojums uzstādīts šomēnes sešās sabiedriskā transporta pieturvietās 13. janvāra un Grēcinieku ielā. Nanopoga, kuru piespiežot izgaismojas kustības saraksti, izpelnījusies daudzu rīdzinieku nievas – tā esot pagājušā gadsimta tehnoloģija un par visu pārmaksāts.

Ideja no Londonas

"Rīgas satiksmes" preses pārstāve Baiba Bartaševiča skaidro, ka ideja aizgūta no Londonas, ņemot vērā mūsu pašu pasažieru, īpaši senioru, kuri līdz šim diennakts tumšajā laikā nevarēja saskatīt kustību sarakstus, ierosinājumus. “Šāds apgaismojums un jaunie stabi izvietoti sešās pieturvietās centrā, kur ir vislielākā pasažieru noslodze. Tie ir specifiski stabi, uz kuriem nākotnē tiks izvietoti elektroniskie tablo, kuros nākotnē varēs redzēt, kad pienāks nākamais transportlīdzeklis. Tas ir tikai starpposms uz elektronisko tablo ieviešanu, kurus uzstādīsim uz šiem stabiem, pie kuriem nu ir ievilka elektrība. Pirmais šāds tablo varētu parādīties jau šogad,” klāsta Bartaševiča.

Izmaksas pa punktiem gan neatklāj

foto: Rojs Maizītis
Rīdziniekus sadusmojusi Rīgas satiksmes 4300 eiro vērtā gaismas poga.

Vienas šādas pieturvietas aprīkošana izmaksāja 4300 eiro: 1200 eiro – projektēšana, 2100 eiro – materiāli, 1000 eiro – uzstādīšana. Vēlējāmies uzzināt, cik konkrēti izmaksāja katrs elements – pati poga, spuldzes, alumīnija stabs, sarakstu plātne. Tomēr pēc vairākkārtīgiem lūgumiem konkrēta tāme tā arī netika atklāta. Bartaševiča vienīgi atkal nosauca kopējo summu un teica, ka „transporta kustības sarakstu izgaismošana ir tikai pagaidu risinājums pirms tablo ieviešanas, kas paredzēta tieši šajās pašās pieturvietās”.

Pagaidu šefs spiests taisnoties

Jau vēstījām, ka "Rīgas satiksmes" pagaidu valdes priekšsēdētājs, bijušais satiksmes ministrs Anrijs Matīss taisnojas, ka ažiotāža par gaismas pogas ieviešanu ir skaidrojama ar "Rīgas satiksmes “komunikācijas brāķi”.
“Šī poga nebūt nav gatavs produkts. Šie stabi, infrastruktūra, vadi, kabeļi un viss, kas tur tika veidots, bija domāts, lai uzstādītu elektroniskos tablo, kas arī uz šiem sešiem stabiem parādīsies,” skaidro Matīss. Arī viņš skaidri nenosauc skaitļus, kā tad īsti pa pozīcijām izlietoti šie 4300 eiro. Jauno stabu ierakšanas un uzstādīšanas darbiem nebija izsludināts iepirkuma konkurss, jo visus darbus veica pati "Rīgas satiksme". Tikmēr sociālajos tīklos nebeidz smīkņāt par nanopogu. Kāds aprēķinājis – tā kā galvaspilsētā ir ap 2000 sabiedriskā transporta pieturvietu, to visu aprīkošana ar jaunajām tehnoloģijām izmaksātu 8,6 miljonus eiro.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās