foto: Edijs Pālens/LETA
Bēdīgi slavenā Ārija Stabiņa joprojām atrodas cietumā
2013. gadā aizbēgušās Ārijas Stabiņas atrašanās vieta noskaidrojās vien aptuveni pēc pieciem gadiem – 2018. gada 5. novembrī, kad viņa tika aizturēta Ēģiptē.
112
2019. gada 17. janvāris, 05:57

Bēdīgi slavenā Ārija Stabiņa joprojām atrodas cietumā

Jauns.lv

Pērnā gada izskaņā bijušo Rīgas domes darbinieci Āriju Stabiņu apcietināja lidostā “Rīga” - dažas dienas pēc tam, kad bēguļojusī amatpersona, kurai 2012. gadā tika izvirzītas apsūdzības par kukuļņemšanu, nonāca Ēģiptes varasiestāžu redzeslokā.

Kā pērn skaidroja Valsts policijas (VP) Starptautiskās sadarbības pārvaldes priekšnieks Māris Geida, Stabiņa 2018. gada 30. novembrī tika apcietināta, koordinējot darbības ar Ēģiptes atbildīgajām institūcijām. Šonedēļ Ģenerālprokuratūrā portālu Jauns.lv informēja, ka Stabiņa joprojām ir apcietinājumā un atrodas prokurora Miglāna lietvedībā esošā lietā.

Atgādinām, ka Stabiņai drošības līdzeklis – apcietinājums piemērots saskaņā ar Rīgas pilsētas Centra rajona tiesas 2013. gada 26. jūnija lēmumu.

Drošības nauda 15 000 latu (21 343 eiro) apmērā, kura par Stabiņu savulaik iemaksāta, ļaujot viņai izkļūt brīvībā pēc pirmās aizturēšanas un nozust, tika ieskaitīta valsts budžetā. Pirms pazušanas Stabiņa atstāja atvadu vēstuli, kuras saturs publiski gan neizskanēja.

Joprojām nav zināms, kas iegāza Stabiņu

Konkrēts iemesls, kādēļ Stabiņa nonāca Ēģiptes varas iestāžu redzeslokā joprojām neesot zināms. Ģenerālprokuratūra pieļauj, ka Ā. Stabiņai nebija ceļošanai derīga dokumenta, bet tas esot tikai minējums.

foto: Ekrānuzņēmums no Interpol.int
Vairākus gadus Ārija Stabiņa bija iekļauta Interpola meklēto personu sarakstā.

Savukārt policijā novembrī Jauns.lv izteica pieļāvumu, ka vietējās varas iestādes Stabiņai pievērsušas uzmanību,  iespējams, uzturēšanās termiņa pārkāpšanas dēļ, piebilstot, ka visu šo laiku viņai bijusi ceļošanai derīga Latvijas pilsoņa pase.

“Tas nav šī procesa noskaidrojams jautājums. Turklāt Ā. Stabiņai ir tiesības neliecināt,” informēja Ģenerālprokuratūras Sabiedrisko attiecību speciāliste Una Rēķe.

Pašlaik, Kriminālprocesa likuma 411. panta kārtībā, Stabiņas kriminālprocesā norit apsūdzošo vai attaisnojošo pierādījumu vērtēšana, kā arī tiek plānotas prioritāras un mazāk prioritāras izmeklēšanas darbības noteiktā mērķa – patiesības noskaidrošanas sasniegšanai.

“Procesa virzītāja [Ģenerālprokuratūra] pati izvēlas tādu kriminālprocesa veidu, kas nodrošina taisnīgu krimināltiesisko attiecību noregulējumu,” informēja Ģenerālprokuratūras pārstāve.

Pēc pieciem gadiem atrasta Ēģiptē

Jau ziņots, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) 2012. gada septembrī paziņoja, ka ir sākts kriminālprocess saistībā ar iespējamu Rīgas domes amatpersonu kukuļošanu.

Šajā kriminālprocesā tika veiktas 14 kratīšanas un aizturētas vairākas personas, tostarp toreizējā Dzīvokļu pārvaldes priekšniece Stabiņa un divi pārvaldes darbinieki.

KNAB Stabiņu turēja aizdomās par ilgstošu kukuļņemšanu apmaiņā pret pašvaldības dzīvokļu rindas ietekmēšanu. Pēc prokuratūras lēmuma par saukšanu pie kriminālatbildības Stabiņa, par kuru jau bija iemaksāta drošības nauda, atbrīvojot viņu no drošības līdzekļa – apcietinājuma, 2013. gadā pazuda, iepriekš iesniedzot atlūgumu RD.

Tiesībsargājošās iestādes gadu pēc aizturēšanas izsludināja bijušo amatpersonu starptautiskajā meklēšanā. Saistībā ar Stabiņas kukuļošanu līdz šim dažāda veida sodi piemēroti vairākām personām.

Ārijas Stabiņas atrašanās vieta noskaidrojās vien aptuveni pēc pieciem gadiem – 2018. gada 5. novembrī, kad viņa tika aizturēta Ēģiptē. Stabiņa tika izraidīta no valsts un Ēģiptes varas iestādes informēja Latvijas tiesībsargājošās institūcijas par to, ar kuru reisu Stabiņa ielidos Latvijā.