foto: LETA
Tiesa piespriež nosacītu sodu 49. autobusa šoferim, kurš Sarkandaugavā notrieca 27 gadus vecu motociklistu
112
2019. gada 6. janvāris, 16:40

Tiesa piespriež nosacītu sodu 49. autobusa šoferim, kurš Sarkandaugavā notrieca 27 gadus vecu motociklistu

Jauns.lv

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa piespriedusi nosacītu brīvības atņemšanu uz trim gadiem kādam "Rīgas satiksmes" 49.maršruta autobusa vadītājam, kura vadītais autobuss 2016.gadā nāvējoši notrieca motociklistu, liecina publiski pieejamais anonimizētais tiesas spriedums.

Tajā norādīts, ka vīrietis vadījis autobusu Rīgā, pa Tvaika ielu no Zāģeru ielas puses Gaujienas ielas virzienā, un šķērsojis krustojumu, nedodot ceļu pretim braucošajam transportlīdzeklim, kā arī nesamazinot braukšanas ātrumu.

Pārkāpuma rezultātā ar autobusa korpusu tika aizšķērsots ceļš motociklam, kuram bija kustības priekšroka. Motocikla vadītājs, reaģējot uz kustības bīstamību, bremzēja un strauji izmainīja kustības trajektoriju pa kreisi, kā rezultātā motocikls apgāzās un notika sadursme ar autobusa labo sānu.

Notiesātais vīrietis savu vainu atzina. Sniedzot liecības tiesā, vīrietis norādīja, ka redzējis motociklistu, kurš braucis ļoti lēni, taču pēkšņi "uzdevis gāzi". Vīrietis tiesai atzina, ka pēc ceļu satiksmes noteikumiem viņam bija jādod ceļš motociklistam, bet viņš šo prasību neizpildīja, jo motociklists sākotnēji braucis lēnām. Notiesātais vīrietis uzsvēra, ka neadekvāti novērtējis situāciju.

Tiesa nosprieda neizmaksāt cietušajiem kompensāciju, norādot, ka notiesātais vīrietis avārijas brīdī nevadīja personīgo transportlīdzekli, bet gan juridiskai personai - "Rīgas satiksmei" - piederošu transportlīdzekli. Tādēļ, atbilstoši pastāvošajai tiesu praksei, jautājums par kompensācijas izmaksu ir jārisina ar šo uzņēmumu vai tā apdrošinātāju.

Kā liecina aģentūras LETA arhīvs, 2016.gadā Rīgā, Tvaika ielā, saskrienoties ar autobusu, nositās jauns motociklists.
Negadījumā gāja bojā motocikla "Yamaha" vadītājs, 1989.gadā dzimis vīrietis, savukārt autobusu vadīja 1955.gadā dzimis vīrietis.

Kā aģentūra LETA toreiz uzzināja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā, motociklista traumas bijušas tik smagas, ka vīrietis notikuma vietā miris vēl pirms mediķu ierašanās.