Rīgas zoodārzs sveic jaunajā pērtiķa gadā. FOTO
Huzārpērtiķi Rīgas zooloģiskajā dārzā.
Runā Rīga
2016. gada 8. februāris, 16:45

Rīgas zoodārzs sveic jaunajā pērtiķa gadā. FOTO

Jauns.lv

Lai arī Jauno 2016. gadu mēs sagaidījām jau vairāk nekā pirms mēneša, tomēr austrumu pusē tas pienācis tikai tagad. Tā kā Rīgas zoodārzā mīt dzīvnieki no visām pasaules malām, tad viņi mums regulāri atgādina, ka dzimtās tradīcijas jāciena un jāgodā. Tā piemēram, daudzas reizes esam ziņojuši, ka dienvidu puslodes iemītnieki rudenī pasaulē laiduši savus mazuļus, jo tur dzimtenē viņiem ir pavasaris.

Tādēļ ar pilnu atbildību varam daudzināt: Sirsnīgi sveicam Jaunajā Ugunīgā pērtiķa gadā! Novēlam Jums un mums mācīties no šiem kustīgajiem dzīvniekiem vērtīgās lietas, un izskaust sevī viņiem raksturīgās sliktās īpašības. Viegli nebūs...

Novēlam būt radošiem un mērķtiecīgiem – pērtiķis ilgi domās, kamēr izfunktierēs, kā iegūt to, kas viņam pirmajā brīdī nesasniedzams, un izmantos pat palīglīdzekļus.

Novēlam būt darbīgiem – pērtiķis nomoda stundās ir ļoti kustīgs.

Novēlam būt draudzīgiem un izpalīdzīgiem – pērtiķis ir sabiedrisks dzīvnieks, tādēļ bez šīm īpašībām, barā dzīvot nav iespējams.

Novēlam sapņot un sapņus sasniegt, izmantojot labdabīgas metodes – pērtiķis izmantos visus līdzekļus un iespējas, lai sasniegtu savu lielāko sapni – kļūt par bara vadoni. Šeit gan viņš grēko, jo nereti mēdz izmantot sāncenša fizisku vai morālu vājumu, kā arī ķeras pie sāncenšu fiziskas iespaidošanas.

Novēlam saglabāt mieru un aukstasinību stresa brīžos – te nu pērtiķis demonstrē savas sliktās īpašības. Stresa situācijās viņam ļoti paātrinās vēdera izeja. Kur bija, tur palika "pēdas" ...

Novēlam būt kārtīgiem un sakārtotiem – pērtiķis nav tīrīgs dzīvnieks, izņemot kažoka apkopi, un arī mielojas kā sivēns.

Novēlam būt prātīgiem un pieņemt pārdomātus lēmumus – pērtiķis gan mēdz daudz ko "sastrēbt karstu". Savukārt atrodot kaut ko garšīgu un baidoties, ka kāds to atņems, tas sabāž kārumus vaigu maisos. Pēc tam mierīgā gaisotnē un drošībā velk tos laukā un apēd.

Novēlam uz visiem laikiem izmest no galvas domu par pērtiķu turēšanu mājās!!! Pērtiķis nav mājdzīvnieks, tādēļ arī Latvijā visus primātus (tostarp arī lemurus, lorus un arī protams, pērtiķus) mājās turēt aizliegts. Bez tam pērtiķis mājās ieviesīs savu kārtību, kas noteikti nesakritīs ar cilvēku viedokli. Un kā jau minējām, pērtiķis centīsies kļūt par bara vadoni un to panāks ar fizisku spēku un neatlaidību.

Video sveiciens

 

Regīna Zommere/Publicitātes foto Sadarbībā ar Rīgas pašvaldību