foto: LETA
Ušakovs atstādina no amata "Rīgas satiksmes" vadītāju Bemhenu
SIA "Rīgas satiksme" valdes priekšsēdētājs Leons Bemhens.
Sabiedrība
2018. gada 12. decembris, 13:41

Ušakovs atstādina no amata "Rīgas satiksmes" vadītāju Bemhenu

LETA

Saistībā ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) sākto kriminālprocesu par pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" (RS) iepirkumiem Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (S) nolēmis atstādināt no amata RS vadītāju Leonu Bemhenu, trešdien žurnālistiem paziņoja Ušakovs.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Pēc Ušakova rīcībā esošajām ziņām, pašam Bemhenam nekāds statuss sāktajā kriminālprocesā nav piemērots, tai skaitā viņam nav piemērots arī liecinieka statuss. To Rīgas mēram esot apliecinājis pats Bemhens.

Viņš skaidroja, ka, pieņemot lēmumu atstādināt Bemhenu no amata, pamatā vadījies no informācijas, kas izskanējusi medijos.

Ušakovs skaidroja, ka Bemhens paliek RS valdē, bet no uzņēmuma vadītāja amata ir "atcelts vismaz uz laiku".

Kā ziņots, KNAB trešdien paziņoja, ka kriminālprocesā saistībā ar RS iepirkumiem aizturētas sešas personas Latvijā un divas Polijā. Otrdien šajā lietā veiktas vairāk nekā 30 kratīšanas. KNAB izmeklēšanā sadarbojas arī ar ārvalstu partnerdienestiem, tai skaitā ar Polijas pretkorupcijas dienestu (CBA).

CBA paziņojumā teikts, ka Polijas dienesta un Latvijas KNAB kopīgas starptautiskas izmeklēšanas laikā Rīgā aizturēti cilvēki, kas palīdzējuši slēpt kukuli 800 000 eiro apmērā. Paziņojumā norādīts, ka Rīgā KNAB aizturējis cilvēkus, kas palīdzējuši slēpt kukuli 800 000 eiro apmērā saistībā ar teju 200 autobusu un trolejbusu piegādi Rīgai. Konkursus 2013.-2016.gadā organizēja RS.

Kā pavēstīja Polijas pretkorupcijas dienesta pārstāvis Bjalistokas pilsētā, šie 800 000 eiro bija jāmaksā mazās daļās, maskējot tos kā maksājumus par fiktīviem konsultāciju pakalpojumiem caur virkni filiāļu Latvijā, Kiprā, Honkongā un Ķīnā, pirms tie nonāktu Rīgā.

Paziņojumā arī skaidrots, ka kopīgas starptautiskas izmeklēšanas ietvaros aģenti pie Poznaņas aizturējuši pilsētas sabiedriskā transporta ražošanas kompānijas valdes locekli, bet Varšavā vienu no kompānijas komercdirektoriem. Aizturētie nogādāti Poznaņas apgabala prokuratūrā, kur viņiem tiks izvirzītas apsūdzības korupcijā un naudas atmazgāšanā.

Kā liecina aģentūras LETA arhīvs, RS gadiem iepērk trolejbusus un autobusus no Polijā reģistrētā uzņēmuma "Solaris Bus & Coach".

RS pārstāve Baiba Bartaševiča aģentūrai LETA apstiprināja, ka KNAB darbinieki otrdien aizturējuši RS Infrastruktūras uzturēšanas un attīstības departamenta direktoru Igoru Volkinšteinu.

RS preses pārstāvis Viktors Zaķis aģentūrai LETA otrdien apstiprināja, ka uzņēmumā Vestienas ielā bija ieradušies divi KNAB darbinieki, kuri atradās RS priekšnieka Leona Bemhena kabinetā un sarunājās ar viņu.

Tomēr vēlāk RS preses pārstāves Bartaševiča apliecināja, ka otrdien pēcpusdienā KNAB darbinieki ir atstājuši Vestienas ielas telpas un kopā ar vienu no uzņēmuma juristiem devušies uz 5.tramvaju depo Brīvības ielā.

Zaķis papildināja, ka neviena persona Vestienas ielā nav aizturēta, tāpat viņš nav ievērojis, ka KNAB darbinieki būtu paņēmuši sev līdzi kādus RS piederošus priekšmetus.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Savukārt LTV ziņas otrdien vēstīja, ka KNAB veicis kratīšanu arī Rīgas domē. To ziņu raidījumam apstiprināja Ameriks, kurš tobrīd pildīja mēra pienākumus.

Komentējot KNAB operatīvo darbinieku rīcību, Ameriks atzina, ka viņam otrdien bijusi tikšanās ar KNAB pārstāvjiem. "Man nekādas apsūdzības nav izvirzītas," paziņoja Ameriks, norādot, ka nevar komentēt to, ar kādu procesu saistīta kratīšana, lai gan neizslēdza iespēju, ka tas saistīts ar RS.

Patlaban nav zināms, vai KNAB darbinieku ierašanās RS varētu būt saistīta ar uzņēmēja Māra Martinsona aizturēšanu. LETA jau vēstīja, ka KNAB darbinieki aizturējuši Martinsonu, un aizturēšana nav saistīta ar izmeklēšanām pret Latvijas Bankas prezidentu Ilmāru Rimšēviču.

KNAB komentārus par RS un Martinsonu aģentūrai LETA nesniedza. KNAB aģentūrai LETA apstiprināja, ka kādā krimināllietā birojs veic procesuālās darbības, taču nekomentēja, vai šajā kriminālprocesā aizturēts Martinsons.

Jau ziņots, ka tiesībsargājošo iestāžu darbinieki, tostarp, KNAB arī iepriekšējos gados ir pabijuši RS telpās. Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes (ENAP) darbinieki šogad 1.oktobrī ieradās RS birojā, lai pārmeklētu atsevišķus kabinetus. Tāpat policija pabijusi arī pašvaldības uzņēmuma autobusu parkā Iļģuciemā. Valsts policija paziņojusi, ka birojā notikusi kratīšana kriminālprocesā, kas ierosināts par krāpšanu lielā apmērā. Vēlāk tapa zināms, ka kratīšanas veiktas jaunā kriminālprocesā, kas izdalīts no tā dēvētās RS "nanoūdens" krimināllietas.

RS "nanoūdens" lietu Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa plāno skatīt nākamā gada 27.maijā. Lietā apsūdzēts bijušais RS darbinieks Vjačeslavs Stunžāns, nanolīdzekļu piegādātājs Aleksandrs Bezkorovainijs, revidents Valērijs Baškirovs un Vita Baurovska.

KNAB darbinieki RS ieradās arī 2011.gadā, kad veica izmeklēšanu tā dēvētajā "Daimler" kukuļošanas krimināllietā. Šī lieta jau vairākus gadus ir izskatīšanā pirmās instances tiesā. Uz apsūdzēto sola šajā lietā sēdušies bijušā Rīgas mēra Gundara Bojāra tā laika padomnieks un kādreizējais SIA "Rīgas satiksme" (RS) padomes priekšsēdētāja vietnieks Leonards Tenis, cits Bojāra tā laika padomnieks uzņēmējs Armands Zeihmanis un viņa sieva Vita Zeihmane, Zviedrijā reģistrēta uzņēmuma direktors Raimonds Krastiņš, kā arī Agris Koroševskis un uzņēmējs Sergejs Zambers.

“Rīgas satiksmes” jaunie “Solaris Urbino” autobusi

“Rīgas satiksme” ir saņēmusi jaunākos “Solaris Urbino” sērijas autobusus. Plānots, ka līdz gada beigām pakāpeniski tiks piegādāti 70 autobusi. Tādējādi ...

gallery icon
18