foto: LETA
Lems, vai izmaksāt morālo kaitējumu 60 000 apmērā, ko no VUGD par vecāku nāvi negadījumā pieprasa bērni
šoseja
Sabiedrība
2018. gada 12. decembris, 07:39

Lems, vai izmaksāt morālo kaitējumu 60 000 apmērā, ko no VUGD par vecāku nāvi negadījumā pieprasa bērni

LETA

Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesa šodien plkst.10 sāks skatīt prasību par 60 000 eiro piedziņu no Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) saistībā ar avāriju, kurā teju pirms četriem gadiem divi bērni zaudēja abus vecākus, liecina tiesu kalendārā pieejamā informācija.

Bērni prasa atlīdzināt morālo kaitējumu saistībā ar abu vecāku bojāeju ceļu satiksmes negadījumā 2015.gada 13.janvārī. Prasītāji vēlas piedzīt no VUGD katrs pa 30 000 eiro.

Jau vēstīts, ka Zemgales rajona tiesa Ogrē oktobrī nolēma attaisnot apsūdzēto ugunsdzēsēju-glābēju, kura vadītais operatīvais transportlīdzeklis pirms nepilniem četriem gadiem, braucot uz izsaukumu pie Ķeguma, iekļuva satiksmes negadījumā, kurā gāja bojā divi vieglās automašīnas pasažieri. Tiesa nosprieda apsūdzēto atzīt par nevainīgu pret viņu celtajā apsūdzībā pēc Krimināllikuma 260.panta otrās daļas un attaisnot.

Minētā Krimināllikuma daļa paredz, ka par ceļu satiksmes noteikumu vai transportlīdzekļu ekspluatācijas noteikumu pārkāpšanu, ja to izdarījis transportlīdzekļa vadītājs, un ja tā rezultātā cietušajam nodarīts smags miesas bojājums vai izraisīta cilvēka nāve, soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz astoņiem gadiem, atņemot autovadītāja tiesības uz laiku līdz pieciem gadiem.

Tiesnese Inese Punte toreiz plašāku komentāru nesniedza, vien piebilda, ka notikušais ir traģēdija visiem iesaistītajiem.

"Konkrētajā kriminālprocesā lēmumu pieņēmu, rūpīgi izvērtējot notikušā faktiskos apstākļus, liecinieku, cietušo un ekspertu liecības, kā arī, protams, prokurores, aizstāvja un cietušo pārstāves viedokļus," pauda tiesnese.

Kā ziņots, 2015.gada 13.janvārī VUGD operatīvais transportlīdzeklis ar ieslēgtiem speciālajiem gaismas signāliem pa autoceļu Rīga-Daugavpils devās atbrīvot personas, kas iespiestas ceļu satiksmes negadījuma rezultātā grāvī ieslīdējušā transportlīdzeklī.

Apsūdzībā bija teikts, ka, neņemdams vērā meteoroloģiskos apstākļus - tumsu un apledojušu, slapju asfaltu -, kā arī vadītā transportlīdzekļa īpatnības un stāvokli, ugunsdzēsēju mašīnas vadītājs izvēlējās braukšanas ātrumu, kas negarantē satiksmes drošību. Tā rezultātā sākās sānslīde, un, daļēji sasveroties uz kreisajiem sāniem, ugunsdzēsēju automašīna iebrauca pretējā braukšanas virziena joslā un uzgāzās virsū vieglajam transportlīdzeklim.

Sadursmes brīdī vieglais transportlīdzeklis ar četriem pasažieriem bija apstājies un neatradās kustībā.

Ceļu satiksmes negadījumā no gūtajām traumām mira divi pasažieri un divi pasažieri guva vidēja smaguma miesas bojājumus.

VUGD 2015.gada 13.janvārī ziņoja, ka glābšanas dienests saņēmis informāciju par ceļu satiksmes negadījumu pie Ķeguma, kur nepieciešama arī glābēju palīdzība. Dodoties uz izsaukuma vietu, VUGD cisterna slidenā ceļa dēļ iekļuvusi ceļu satiksmes negadījumā, kur sadūrušās divas smagās un trīs vieglās automašīnas. Negadījuma rezultātā vienā no vieglajām automašīnām iespiesti trīs cilvēki, kurus ugunsdzēsēji glābēji ar hidrauliskajiem instrumentiem atbrīvojuši. Negadījumā bojā gājuši divi cilvēki, trīs ievainoti, tostarp arī divi ugunsdzēsēji.