foto: LETA
Asociācija: apdrošināšanas tirgus nākamgad Latvijā varētu augt par 7-12%
Latvijas Apdrošinātāju asociācijas prezidents Jānis Abāšins.
Sabiedrība
2018. gada 11. decembris, 15:16

Asociācija: apdrošināšanas tirgus nākamgad Latvijā varētu augt par 7-12%

Jauns.lv / LETA

Nākamajā gadā Latvijā apdrošināšanas tirgū izaugsme varētu būt 7-12% apmērā, jo gaidāms pieaugums arī ekonomikā kopumā, otrdien žurnālistiem sacīja Latvijas Apdrošinātāju asociācijas prezidents Jānis Abāšins.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"Pieaugs investīcijas tautsaimniecībā, ļoti ticams, ka augs arī transportlīdzekļu skaits un cilvēku spēja uzkrāt. Sagaidāms interesants gads veselības apdrošināšanas jomā, jo sāks pilnvērtīgi darboties obligātā valsts veselības apdrošināšana," teica Abāšins.

Asociācijas vadītājs piebilda, ka dzīvības apdrošināšanā klienti šogad turpinās pierast pie jaunā līguma termiņa, lai varētu saņemt iedzīvotāju ienākuma nodokļa atmaksu, proti, šobrīd tie ir 10 gadi. 2019.gads varētu parādīt šī termiņa ietekmi uz kopējo parakstīto prēmiju apmēru šajā apdrošināšanas veidā, jo šogad vēl turpinājās inerce no līdzšinējiem noteikumiem, kad apdrošināšanas periods bija pieci gadi, lai būtu iespējams saņemt iedzīvotāju ienākuma nodokļa atmaksu.

"Neizbrīnīs, ja nākamajā gadā norisināsies izmaiņas uzņēmumu saplūšanas un pārpirkšanas jomā, jo tirgū valda spiediens uz efektivitāti gan apdrošināšanas, gan apdrošināšanas izplatīšanas jomā," prognozēja Abāšins.

Viņš norādīja, ka pagaidām vēlēšanu un valdības veidošanas procesu dēļ ir aizkavējusies Apdrošināšanas un pārapdrošināšanas izplatīšanas likuma pieņemšana, ar kuru jāievieš Direktīvas par apdrošināšanas izplatīšanu prasības. Direktīvas prasībām bija jāstājas spēkā jau oktobrī, taču likums pagaidām Saeimā ir apstiprināts tikai pirmajā lasījumā.

Viena no direktīvas prasībām būs nepieciešamība risku apdrošinātājiem sniegt klientam IPID - produkta informācijas dokumentu, savukārt dzīvības apdrošinātājiem, kas piedāvā ieguldījumu produktus, - KID ("Key Information Document").

"Tas ir īss, koncentrēts, viegli uztverams būtiskāko apdrošināšanas noteikumu punktu apkopojums, kas iekļaus svarīgāko informāciju par produktu. Klienta galvenais ieguvums būs iespēja vieglāk salīdzināt dažādu apdrošinātāju produktus un izdarīt saprātīgu izvēli," skaidroja Abāšins.

Tāpat nākamgad turpināsies darbs pie Apdrošināšanas un pārapdrošināšanas likuma grozījumiem, kas precizēs datu apstrādes regulējumu apdrošināšanā. Paredzētas arī izmaiņas Būvniecības likumā, kas attiecas uz atbildības noteikšanu un atbilstoša civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas modeļa izstrādi būvniecības nozares speciālistiem.

Nākamgad gaidāmas arī izmaiņas Krimināllikumā, lai sekmīgāk cīnītos pret zādzību pieaugumu. Šīs izmaiņas Saeimā jau ir pieņemtas pirmajā lasījumā.

Gaidāmas arī izmaiņas Transportlīdzekļu īpašnieku obligātās civiltiesiskās atbildības (OCTA) likumā, kuras bez summu indeksācijas un dažiem "kosmētiskiem" labojumiem sakārtos situāciju ar OCTA taksometru un auto tirdzniecības nozarē.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka 2018.gada deviņos mēnešos četros lielākajos apdrošināšanas veidos - OCTA apdrošināšanā, veselības apdrošināšanā, īpašumu apdrošināšanā un sauszemes transporta (KASKO) apdrošināšanā - bijusi izaugsme, kas pārsniedz 10%.

Šā gada deviņos mēnešos apdrošināšanas tirgus Latvijā audzis par 16%, parakstīto apdrošināšanas prēmiju apmēram sasniedzot 379 miljonus eiro. Tostarp visvairāk prēmiju parakstīts OCTA apdrošināšanā - 79 miljoni eiro, un tas ir par 41% vairāk nekā pērn šajā periodā.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Tāpat ar katru gadu pieaug apdrošinātāju izmaksāto atlīdzību apmērs, tostarp šogad deviņos mēnešos apdrošināšanas atlīdzībās izmaksāti 216 miljoni eiro, kas ir par 11% vairāk nekā gadu iepriekš. Visvairāk atlīdzību izmaksāts dzīvības apdrošināšanā - 47,6 miljoni eiro.