foto: LETA
Rinkēvičs pieprasa Eiropas Savienībai lielāku atbalstu Ukrainai
Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.
2018. gada 6. decembris, 22:27

Rinkēvičs pieprasa Eiropas Savienībai lielāku atbalstu Ukrainai

Jauns.lv / LETA

Saistībā ar Krievijas agresiju Azovas jūrā un Kerčas šaurumā Eiropas Savienībai (ES) patlaban ir jāsniedz lielāks atbalsts Ukrainai, Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) 25.Ministru padomes sanāksmes laikā Milānā notiekošā Ukrainas organizētā pasākumā sacīja Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV).

Kā informēja Ārlietu ministrijas Preses centrā, pasākumā "Par Krimas Autonomās Republikas, Sevastopoles, Melnās jūras un Azova jūras daļu militarizāciju" Rinkēvičs vērsa uzmanību uz to, ka 25.novembrī Krievijas Federālā drošības dienesta Robežsardzes dienesta kuģu uzbrukums trim Ukrainas Jūras spēku kuģiem starptautiskajos ūdeņos netālu no Kerčas šauruma ir uzskatāms par agresijas aktu.

"Vēlos arī uzsvērt, ka neuzskatām šo par atsevišķu incidentu, bet gan par klaju starptautisko tiesību pārkāpumu un uzbrukuma Ukrainas suverenitātei turpinājumu. Tāpēc pieprasām Krievijai pēc iespējas ātrāk un bez priekšnosacījumiem atbrīvot arestētos Ukrainas jūrniekus un sagrābtos kuģus. Aicinām Krieviju spert visus nepieciešamos soļus situācijas deeskalēšanai. Šobrīd ES ir jāsniedz lielāks atbalsts Ukrainai," sacīja Latvijas ārlietu ministrs.

Kā ziņots, piedaloties EDSO 25.Ministru padomes sanāksmē, Rinkēvičs pauda, ka Krievijai jāievēro starptautiskās tiesības, nekavējoties jāatbrīvo aizturētie Ukrainas kuģi un to apkalpe un jānodrošina brīva piekļuve Ukrainas ostām Azovas jūrā.

Krievijas bruņotie spēki 25.novembrī Kerčas šaurumā sagrāba trīs Ukrainas jūras spēku kuģus, kas tika aizvesti uz Kerčas ostu Krievijas okupētajā Krimā. Sagūstītos 24 ukraiņu jūrniekus Krievija apcietināja uz diviem mēnešiem un nogādāja Maskavā.