foto: LETA
Bondars pat nevēlas runāt par to, kāda ir dzīve ar 430 eiro mēnesī
Saeimas budžeta komisijas priekšsēdis Mārtiņš Bondars mēnesī oficiāli izdzīvo vien ar 430 eiro. Kā viņš to spēj, deputāts neatklāj.
112
2018. gada 7. decembris, 06:11

Bondars pat nevēlas runāt par to, kāda ir dzīve ar 430 eiro mēnesī

Jauns.lv

Jaunievēlētais Saeimas deputāts Mārtiņš Bondars (Attīstībai/Par!), kurš kļuvis par Saeimas budžeta komisijas vadītāju ir spiests dzīvot ar minimālo algu – 430 eiro, rūpīgi plānojot savu budžeta izdevumus. Pārējo nopelnīto naudu viņam atņem tiesu izpildītāji, jo tiesa Bondaram kopā ar vēl sešiem bijušajiem Latvijas krājbankas valdes locekļiem piespriedusi solidāri atmaksāt bankai nodarītos zaudējumus 15 miljonu eiro apmērā.

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa jau pērn jūnijā nosprieda solidāri piedzīt zaudējumus vairāk nekā 15 miljonu eiro apmērā no atbildētājiem, kuri bez pietiekama saimnieciska pamatojuma esot izsnieguši vairākus aizdevumus Seišelu salās un Kiprā reģistrētām komercsabiedrībām un pārņēmuši to nodrošinājumus. Līdz ar Bondaru par līdzatbildīgajiem tiesa atzina arī bijušo bankas prezidentu Ivaru Priedīti, kā arī bankas valdes locekļus - Dzintaru Pelcbergu, Mārtiņu Zalānu, Svetlanu Ovčiņņikovu, Andreju Surmaču un Ilzi Batasku. Līdz ar to no katra atbildētāja tiesas izpildītājiem jāpiedzen aptuveni 2,15 miljoni eiro. Notiesājošais lēmums ir pārsūdzēts Rīgas apgabaltiesā.

Jautāts, kā viņš spēj izdzīvot ar 430 eiro mēnesī, Bondars portālam Jauns.lv atbildēja, ka pašlaik par to nevēlas runāt un stāstīt, kā spēj ar šo naudu savilkt kopā galus, kamēr nebūs beigusies tiesa. Tāpat viņš neatklāja, vai ir atkarīgs no radu un draugu labvēlības. Pēc tiesas galīgā sprieduma gan labprāt pastāstīšot, kā dzīvojis. Viņš tomēr cer, ka tiesa viņu atzīs par nevainīgu un atgūs naudu, ko no viņa ieturējuši tiesas izpildītājs. Portālam Jauns.lv no neoficiāliem avotiem zināms, ka vairāki cilvēki, apjaušot situācijas smagumu, nopirkuši gleznas no Bondara sievas, mākslinieces Ievas Bondares. 

Ievas Bondares izstādes “See what You don’t see..." noslēgums

Mākslinieces Ievas Bondares personālizstādes “See what You don’t see..." noslēguma pasākums.

gallery icon

Bondars vien pastāstīja, ka, tāpat kā laikā, kad viņš strādāja Rīgas domē, tā arī tagad esot Saeimā, tiesu izpildītāji viņam ik mēnesi no algas atskaita tik daudz, lai viņam pašam paliktu tikai minimālā alga – 430 eiro.

„Protams, deputātiem nav imunitātes attiecībā pret šāda veida situācijām un šī neērtība manā dzīvē turpinās. Es ļoti ceru, ka apgabaltiesā būs pozitīvs lēmums un es beidzot varēšu sākt dzīvot normālu cilvēka dzīvi,” nesen TV3 teica Bondars.

Pašlaik Bondara pamatalga Saeimā ir 2749 eiro, taču viņš saņem arī piemaksu par Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vadīšanu - 1194 eiro. Tādējādi tiesu izpildītāja no politiķa katru mēnesi iekasē aptuveni trīs tūkstošus eiro. Tiesa arī ir apķīlājusi arī Bondara īpašumus un bankas kontus.

Bondars jau vairāk kā pirms gada tiesas lēmumu no viņa piedzīt vairāk kā divus miljonus eiro nedēvēja par politisku spēli un teica: „Mans vārds konkrētajā lietā nav saistīts ar bankas zaudējumiem. Un tiesas spriedumā nav pat vienas rindiņas, kurā būtu teikts, ka es esmu vainīgs un ar saviem lēmumiem bankas prezidenta amatā esmu radījis zaudējumus, kuru dēļ 2011. gadā un vēl pēc tam radās problēmas”.

Izskanot ziņai, ka Bondaram uz rokas paliekot tikai 430 eiro, daudziem radās jautājums: „Minimālā alga tik tiešām ir 430 eiro, bet pēc nodokļu nomaksas cilvēkam uz rokas taču paliek mazāk. Vai Bondaram ir kādā īpašs izņēmums”. Nē, nekāda izņēmuma nav – ja cilvēks nopelna vairāk par 430 eiro, viņam uz rokas arī paliek 430 eiro.

Elīna Avota, Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes vecākā juriste, portālam Jauns.lv paskaidroja: „Personai tiek atstāti 430 eiro uz rokas. Nav dažādas pieejas". Tātad šos 430 eiro uz rokas saņem jebkurš, neatkarīgi no tā, vai viņš ir sētnieks vai deputāts, protams, ja viņš tos spēj nopelnīt.

Slavenības pulcējas Ievas Bondares personālizstādes "Stāsta ziedi" atklāšanā

gallery icon