foto: Pixabay.com
Angārā Rīgas mikrorajonā konstatēta zelējamās tabakas ražotne
Sabiedrība
2018. gada 29. oktobris, 12:28

Angārā Rīgas mikrorajonā konstatēta zelējamās tabakas ražotne

Jauns.lv / LETA

Šā gada oktobrī Valsts policija angārā vienā no Rīgas mikrorajoniem konstatēja speciāli aprīkotas telpas tabakas ražošanai. Apskates laikā tika konstatēts, ka tur ražota apritē aizliegtā zelējamā tabaka. Policisti angārā konstatēja un atsavināja 20 000 bundžiņu ar zelējamo tabaku, 100 litru nezināmas izcelsmes alkohola, 45 litrus nikotīna, ķimikālijas un automatizētas ražošanas iekārtas. Saistībā ar notikušo uzsākts kriminālprocess un aizturētas četras personas. 

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Rīgas Ķengaraga iecirkņa policisti bija ieguvuši operatīvo informāciju par iespējamu tabakas izstrādājumu ražotni cita iecirkņa apkalpojamā teritorijā Rīgā. 

10. oktobrī Rīgas Ķengaraga iecirkņa Kriminālpolicijas nodaļas policisti ieradās šajā vietā, lai veiktu plānoto administratīvo apskati. Angārā, kas atrodas rūpnieciskajā teritorijā, policisti konstatēja telpas, kas bija aprīkotas ar automātiskām iekārtām tabakas ražošanai. Policistu ierašanās brīdī ražošana šajās telpās gan nenotika. Apskates laikā tika atrasts un izņemts 20 000 bundžiņu ar zelējamo tabaku, 100 litru alkoholu saturoša šķidruma, kas, iespējams, ir spirts, 45 litri šķidrā nikotīna un 3000 eiro skaidrā naudā. Policisti atsavināja arī vairākus maisus ar dažādām tabakas ražošanai paredzētām ķimikālijām un iekārtas. 

Tāpat tika veikta blakus esošo telpu un automašīnu apskate. Atbalstu apskates laikā nodrošināja arī Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kārtības policijas pārvaldes Patruļpolicijas pārvaldes likumsargi. 

Notikuma vietā tika aizturētas četras personas, kuras, iespējams, saistītas ar zelējamās tabakas apriti. Viņu loma izdarītajā noziegumā šobrīd tiek skaidrota. Tāpat policija skaidro, cik ilgi tabakas ražotne darbojusies, taču, spriežot pēc visa, nekas neliecina, ka tur ražota tabaka lielā apmērā. 

Jāuzsver, ka zelējamās tabakas aprite Latvijā ir aizliegta. 

Saistībā ar notikušo uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 221. panta pirmās daļas - par alkoholisko dzērienu un tabakas izstrādājumu nelikumīgu uzglabāšanu vai realizāciju, ja tā izdarīta ievērojamā apmērā. Par šādu noziegumu likumā paredzēta brīvības atņemšana uz laiku līdz vienam gadam vai īslaicīga brīvības atņemšana, vai piespiedu darbs, vai naudas sods.

Tabaka, alkohols, nikotīns un citas atsavinātās vielas ir nodotas glabāšanā Nodrošinājuma valsts aģentūrai, un pēc ekspertīzes veikšanas tiks lemts par to iznīcināšanu.