foto: LETA
ASV vērš sankcijas pet Latvijā reģistrēta uzņēmuma īpašnieku - viņš sadarbojies ar Ziemeļkoreju
Vīrietis ar portfeli.
Sabiedrība
2018. gada 8. oktobris, 15:05

ASV vērš sankcijas pet Latvijā reģistrēta uzņēmuma īpašnieku - viņš sadarbojies ar Ziemeļkoreju

LETA

ASV Finanšu ministrijas Ārvalstu aktīvu kontroles birojs (OFAC) vēris sankcijas pret Turcijā reģistrētu uzņēmumu "Falcon International Group" un tā valdes locekli Hisejinu Šahinu (Huseyin Sahin), kuram pieder uzņēmums arī Latvijā, par sadarbību ar Ziemeļkoreju, ziņo "Lursoft".

OFAC informējuši, ka Turcijā reģistrētais uzņēmums "Falcon International Group" ir mēģinājis tieši vai netieši importēt, eksportēt vai reeksportēt ieročus un luksusa preces Ziemeļkorejā. Birojs vēris sankcijas pret "Falcon International Group", kā arī pret uzņēmuma valdes locekli un vienīgo īpašnieku Šahinu un uzņēmuma ģenerāldirektoru Erhanu Čulhu (Erhan Culha) par darbībām, tieši vai netieši rīkojoties "Falcon" interesēs vai "Falcon" vārdā. Līdz ar noteiktajām sankcijām ASV personām ir aizliegts sadarboties ar jebkuru no identificētajām personām.

"Lursoft" informācija liecina, ka Šahinam Latvijā pieder uzņēmums SIA "Falcon International", kurā viņš ir arī valdes loceklis. Minētā kompānija reģistrēta 2014.gadā, un tās pamatkapitāls ir 35 000 eiro. Kā "Falcon International" pamatdarbības veids norādīts dzīvu lopu vairumtirdzniecība. Uzņēmuma juridiskā adrese ir mājās "Vārpas", Baldones pagastā. Šajā adresē reģistrēts arī "Falcon International" meitasuzņēmums SIA "Sahin".

"Lursoft" pārstāvji atzīmē, ka Šahins ir "Falcon International" dibinātājs un valdē darbojas kopš tās reģistrācijas komercreģistrā 2014.gada 15.septembrī. Bez viņa uzņēmuma valdē darbojas vēl divi Turcijas pilsoņi - Čīdema Šahina (Cigdem Sahin) un Alps Erčakirs (Alp Ercakir), kā arī Apvienotās Karalistes pilsonis Halduns Džoškuns Erarslans (Haldun Coskun Erarslan).

"Falcon International" apgrozījums pirmajā darbības gadā, proti, periodā no 2014.gada 15.septembra līdz 2015.gada beigām bija 182,5 tūkstoši eiro, 2016.gadā kompānijas apgrozījums bija 35,5 tūkstoši eiro, bet 2017.gadā - 14,3 tūkstoši eiro. Vienlaikus visus šos trīs gadus kompānija darbojusies ar zaudējumiem, tostarp pirmajā darbības gadā (no 2014.gada 15.septembra līdz 2015.gada beigām) kompānijas zaudējumi bija 82,4 tūkstoši eiro, 2016.gadā - 281,3 tūkstoti eiro, bet 2017.gadā - 113,3 tūkstoši eiro.

"Lursoft" pārstāvji norāda, ka 2016. un 2017.gada pārskatiem nav pieejami vadības ziņojumi, kuros būtu sīkāk izskaidrota uzņēmuma darbība, taču 2015.gada pārskatam pievienotajā vadības ziņojumā norādīts, ka uzņēmums attiecīgajā gadā iegādājies nekustamos īpašumu saimnieciskās darbības veikšanai. "Iegādāto nekustamo īpašumu sastāvā bija daudzas nojaucamas ēkas, tāpat esošajās nav iespējams realizēt ieplānoto saimniecisko darbību. Tāpēc pārskata gadā uzņēmums nodarbojās ar esošās tehnikas iztirgošanu metāllūžņos un nevajadzīgo ēku demontēšanu," teikts "Falcon International" vadības ziņojumā. Tāpat attiecīgā gada pārskata vadības ziņojumā minēts, ka 2016.gadā kompānija plāno sākt jaunas ēkas būvniecību, kurā uzņēmums varētu audzēt dzīvos lopus un sākt aktīvi nodarboties ar saimniecisko darbību.

Savukārt kompānija "Sahin" reģistrēta 2014.gada 15.oktobrī, un tās pamatkapitāls ir 258 200 eiro. Kā uzņēmuma pamatdarbības veids norādīts sava vai nomāta nekustamā īpašuma izīrēšana un pārvaldīšana. "Sahin" dibinātāji sākotnēji bija Dainis Maļušickis un Andris Kalniņš, bet vēlāk kā dalībnieks pievienojās arī Jurijs Bogdanovs. Taču 2015.gada vasarā par tās vienīgo īpašnieku kļuva "Falcon International". Nosaukumu "Sahin" nav mainījusi. "Falcon International" 2015.gada pārskata pielikums liecina, ka "Sahin" kapitāla daļu iegādes vērtība bija 271 920 eiro, informē "Lursoft".

Tāpat "Lursoft" pārstāvji informē, ka "Sahin" ir iesniedzis visus gada pārskatus, taču nav uzrādījis ne ienākumus, ne arī izdevumus. Kompānija vienīgi informē, ka nomaksājusi uzņēmumu ienākuma nodoklis 50 eiro apmērā gan 2016., gan 2017.gadā.

Tajā pašā laikā "Lursoft" arī vēsta, ka atbilstoši Nodarbinātības valsts aģentūras mājaslapā publiskotajai informācijai "Falcon International" meklē izpilddirektoru. Viņa pienākumos ietilptu plānot, organizēt un vadīt uzņēmumu īpašnieku un sabiedrības interesēs, kontrolēt darbu izpildi, motivēt darbiniekus un nodrošināt komunikāciju ar ieinteresētajām pusēm, kā arī pārzināt un kontrolēt uzņēmuma darbību. Par šo darbu alga solīta 1000 līdz 1800 eiro apmērā.