Sabiedrība
2018. gada 3. oktobris, 19:21

Cilvēki Rīgā steidzas nobalsot 13.Saeimas vēlēšanās, un pie iecirkņiem veidojas garas rindas

LETA

Šodien dežūrrežīmā darbu sāka 58 vēlēšanu iecirkņi visā Latvijā. Tika novērota liela cilvēku aktivitāte, un pie 13.Saeimas vēlēšanu iecirkņa Rīgas Valsts 1.ģimnāzijā, kā arī citos iecirkņos, kuros līdz piektdienai iespējams nodot balsi glabāšanā, veidojās garas rindas.

Darbu sāk 13.Saeimas vēlēšanu iecirkņi, kuros var nodot balsi glabāšanā

Rinda pie 13.Saeimas vēlēšanu 3. vēlēšanu iecirkņa Rīgas Valsts 1.ģimnāzijā, kurā līdz piektdienai iespējams nodot balsi glabāšanā.

gallery icon
31

Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) apkopotā informācija liecina, ka iespēju nodot balsis trešdien izmantojuši 7868 cilvēki jeb 0,51% no vēlētāju kopskaita.

Visaktīvāk cilvēki uz vēlēšanu iecirņiem pirmajās balsošanai atvēlētajās stundās devušies Rīgas vēlēšanu apgabalā, kur balsis nodevuši jau 0,8% vēlētāju. Tālāk seko Vidzeme - 0,44%, Kurzeme - 0,32%, Zemgale - 0,3%, un Latgale, kur balsis nodevuši 0,25% vēlētāju kopskaita.

Pašvaldību griezumā lielākā aktivitāte bijusi Siguldā, kur jau nobalsojuši 1,35% no reģistrēto balsotāju kopskaita, Mārupē - 1,3%, Salaspilī - 1,08%, bet Rīgā balsis nodevuši 1,05% vēlētāju.

No pašvaldībām, kurās bija atvērti vēlēšanu iecirkņi, salīdzinoši faktiski nekāda interese nodot balsis nav bijusi Jelgavas, Daugavpils un Rēzeknes novados, kur attiecīgi balsis pirmajā dienā nodeva 0,04%, 0,05% un 0,08% no reģistrēto balsotāju skaita.

Jelgavas vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Jānis Dēvics klāstīja, ka pilsētas kultūras namā, kur balsi var nodot glabāšanā, jau pirms plkst.17 bija izveidojusies rinda, un ap plkst.20 savu balsi glabāšanā jau bija izdarījuši ap 200 vēlētāju. Dēvics prognozēja, ka šodien vēlēšanu iecirknī varētu tikt reģistrēti ap 300 vēlētājiem. No vairākiem pilsētas iecirkņiem saņemta informācija, ka vēlētāji savu balsi nodot vēlējušies tur, taču viņiem paskaidrots, ka to iespējams izdarīt tikai kultūras namā.

Vairāki vēlētāji par līdzīgiem pārpratumiem ziņojuši arī no Rīgas vēlēšanu iecirkņiem. Kāds vīrietis, kurš vēlējies nodot savu balsi galvaspilsētā, stāstīja, ka, apmeklējot vairākus iecirkņus, viņam paziņots, ka tajos šodien nobalsot nevar. Tāpat viņš informēja, ka, piemēram, iecirknī Dzirciema ielā 28 izveidojusies liela rinda, kas dara bažīgu par to, vai šodien visi, kas atnākuši varēs nodot savu balsi glabāšanā.

Garas vēlētāju rindas bija izveidojušās arī Rīgas centrā izveidotajos vēlēšanu iecirkņos.

Arī Siguldas novada vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja Tatjana Krūmiņa atzina, ka šodien ir bijuši gadījumi, kad iedzīvotāji vēlējušies balsis glabāšanā nodot neatbilstošā iecirknī, neskaitoties uz to, ka informācija par balsošanas kārtību publiskota gan pašvaldības mājaslapā, gan oficiālajā izdevumā. Krūmiņa uzskata, ka iedzīvotājiem atmiņā ir pagājušā gada pašvaldību vēlēšanās, kad bija iespējams nobalsot jebkurā pašvaldības teritorijā izveidotajā vēlēšanu iecirknī.

Savukārt Ventspils vēlēšanu komisijas vadītāja Baiba Līdaka stāstīja, ka pašlaik vēlētāju apkalpošana notiek raiti, lai gan pirms plkst.17 arī Ventspilī bija vēlētāju rinda. Līdakas rīcībā gan nav informācijas, ka kāds nespētu atrast īsto iecirkni balss nodošanas glabāšanā.

Dežūrrežīmā darbu sāk 13.Saeimas vēlēšanu iecirkņi

13.Saeimas vēlēšanu 39. vēlēšanu iecirknis, kurā visu nedēļu būs iespējams iepazīties ar priekšvēlēšanu programmām, kandidātu sarakstiem, ziņām par kandidātiem un ...

gallery icon
16

"Šādu lielu aktivitāti varēja prognozēt," atzina Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) Informācijas nodaļas pārstāve Kristīne Bērziņa, piebilstot, ka visi vēlētāji, kuri šodien līdz plkst.20 ieradīsies nodot savu balsi glabāšanā, tiks apkalpoti.

Vienlaikus viņa aicināja vēlētājus iespēju nodot balsi glabāšanā izmantot tikai tādā gadījumā, ja vēlēšanu dienā balsot patiešām nebūs iespējams. Bērziņa atgādināja, ka Saeimas vēlēšanās vēlētāji nav piesaistīti konkrētajam vēlēšanu iecirknim vai apgabalam, ja vien nevēlas balsot par kādu konkrētu kandidātu.

CVK pārstāve apgalvoja, ka komisija neizjūt lielu vēlētāju apjukumu saistībā ar atbilstoša iecirkņa izvēli balss nodošanai glabāšanā, un visi zvani uz CVK informatīvo tālruni tiek apkalpoti, uzsverot, ka vēlēšanu kārtība Saeimas un pašvaldību vēlēšanās ir atšķirīga, tāpēc vēlētājiem jābūt uzmanīgiem un jāiepazīstas ar sniegto informāciju.

No šodienas līdz piektdienai 58 vēlēšanu iecirkņos Latvijā dažas stundas dienā būs iespēja nodot balsi glabāšanā, informēja Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) pārstāve Kristīne Bērziņa.

Šo iespēju aicināti izmantot vēlētāji, kuri izceļo uz ārvalstīm īsi pirms vēlēšanām, vai kuriem darba dēļ nebūs iespēju nobalsot kādā no vēlēšanu iecirkņiem vēlēšanu dienā.

Šodien nodot balsi glabāšanā varēs no plkst.17 līdz 20, ceturtdien no plkst.9 līdz 12, bet piektdien no plkst.10 līdz 16.

Vēlēšanu iecirkņi, kuros var nodot balsi glabāšanā, izveidoti pašvaldībās, kurās ir vismaz 7500 balsstiesīgo. Pašvaldībās, kurās balsstiesīgo skaits ir lielāks par 20 000, šādi iecirkņi iekārtojami ar aprēķinu, lai uz pilniem 20 000 balsstiesīgo būtu viens iecirknis. Iecirkņu sarakstu var atrast CVK interneta mājaslapā.

Vēlēšanu iecirkņi no pirmdienas darbu sākuši dežūrrežīmā, un tur visu nedēļu var iepazīties ar priekšvēlēšanu programmām, kandidātu sarakstiem, ziņām par kandidātiem un balsošanas kārtību.

Vēlēšanu iecirkņos Latvijā līdz 6.oktobrim iespējams pieteikt arī balsošanu atrašanās vietā tiem vēlētājiem, kuri veselības stāvokļa dēļ nevarēs nobalsot iecirknī.

13.Saeimas vēlēšanas notiks sestdien, 6.oktobrī, 954 vēlēšanu iecirkņos Latvijā un 121 vēlēšanu iecirknī 45 valstīs. Vēlēšanu iecirkņi balsotājiem būs atvērti no plkst.7 līdz plkst.20 pēc vietējā laika.

Tiesības piedalīties Saeimas vēlēšanās ir Latvijas pilsoņiem, kuri vēlēšanu dienā ir sasnieguši 18 gadu vecumu. Vēlētāji var balsot jebkurā vēlēšanu iecirknī Latvijā vai ārvalstīs pēc izvēles.

Lai piedalītos vēlēšanās, nepieciešama Latvijas pilsoņa pase vai Latvijas pilsoņa personas apliecība kopā ar vēlētāja apliecību. Vēlētāji, kuriem ir tikai personas apliecība, vēlētāja apliecību var saņemt bez maksas tajā Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes nodaļā Latvijā, kur izsniegta vēlētāja personas apliecība.