foto: REUTERS
Vairumam EP deputātu pagājušās ES līderu sanāksmes iznākums sagādājis vilšanos
Eiropas Parlaments.
Politika
2018. gada 3. jūlijs, 21:29

Vairumam EP deputātu pagājušās ES līderu sanāksmes iznākums sagādājis vilšanos

LETA

Vairumam Eiropas Parlamenta (EP) deputātu pagājušās Eiropas Savienības (ES) līderu sanāksmes iznākums sagādājis vilšanos, jo tā noslēgusies ar progresa trūkumu sarunās par patvēruma politiku un ekonomiskās un monetārā savienības stiprināšanu, aģentūru LETA informēja EP preses sekretāre Latvijā Signe Znotiņa-Znota.

Plenārsēdes debatēs ar Eiropadomes priekšsēdētāju Donaldu Tusku un Eiropas Komisijas priekšsēdētāju Žanu Klodu Junkeru vairums runātāju kritizēja valstu līderus par nespēju panākt vienošanos jautājumos par migrantu un patvēruma meklētāju plūsmām. Viņi pauda bažas, ka situācija nemainīsies un arī turpmāk Vidusjūrā ies bojā cilvēki.

Atklājot debates, EP priekšsēdētājs Antonio Tajāni uzsvēra, ka deputāti jau ilgi ir gatavi sākt sarunas par migrācijas politikas reformu, un aicināja dalībvalstis ES Padomē pieņemt lēmumu ar kvalificētu balsu vairākumu.

Tajāni uzsvēra, ka EP priekšlikums ir "lielisks sarunu sākumpunkts", jo ir izsvērts un guvis plašu deputātu atbalstu.

EP deputāti arī pauda vilšanos, ka gandrīz desmit gadus pēc finanšu krīzes sākuma ES valstu līderiem nav izdevies radīt mehānismu, kas ļautu novērst līdzīgu situāciju atkārtošanos.

Kā ziņots, ES samitā Briselē panākta vienošanās migrācijas jautājumā, piektdien paziņojis Eiropadomes prezidents Tusks.

Vienošanās, kas panākta visu nakti ilgušās sarunās, paredz, ka ES valstis pēc brīvprātības principa izveidos centrus, kuros tiks izskatīti Vidusjūrā izglābto migrantu patvēruma pieprasījumi. Tie migranti, kuri atbildīs patvēruma piešķiršanas kritērijiem, tiks nosūtīti uz ES dalībvalstīm, kas būs gatavas viņus brīvprātīgi uzņemt.

Vēl ES līderi vienojušies, ka tiks pētītas iespējas izskatīt migrantu patvēruma pieprasījumus, vēl pirms viņi ir sasnieguši ES. Paredzams, ka tas varētu notikt Ziemeļāfrikas valstīs.