foto: LETA
IT eksperts par e-veselības sistēmu: moderna tā nav, bet glābjama ir
"Analytica" pārstāvis Uldis Miķelsons.
Sabiedrība
2018. gada 19. jūnijs, 20:26

IT eksperts par e-veselības sistēmu: moderna tā nav, bet glābjama ir

Jauns.lv / LETA

E-veselības sistēma nav moderna, taču to ir iespējams pakāpeniski pielāgot mūsdienu prasībām, šodien IT ekspertu diskusijā sacīja viens no e-veselības sistēmas darbības uzlabošanā iesaistītajiem speciālistiem, uzņēmuma "Analytica" pārstāvis Uldis Miķelsons.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Miķelsons norādīja, ka e-veselības sistēma jau tagad darbojas, tomēr tās ērtība ir subjektīvs jautājums - ir cilvēki, kuriem darbs ar to norit labi, bet ir cilvēki, kuriem rodas problēmas. Pagaidām ir daudz tehnisko problēmu, un konkrētu datumu to atrisināšanai neesot iespējams nosaukt.

Pēc Miķelsona paustā, kaut arī e-veselības sistēmā vērojama virkne dažādu problēmu, nevajadzētu domāt par atteikšanos no sistēmas. Eksperts tic, ka ar laiku e-veselības sistēma viss tiks atrisināts, tomēr pie tā vēl daudz jāstrādā.

Kā sacīja Miķelsons, aprīlī liela datu pieplūduma dēļ sākusies e-veselības nestabilitāte un darbības pārtraukumi, tāpēc tuvojās "lielas problēmas", un Nacionālajam veselības dienestam (NVD) nācās piesaistīt speciālistus no privātā sektora.

Kaut arī jaunā e-veselības sistēmas komanda tās uzlabošanai tika piesaistīta tikai maijā, vairāki eksperti diskusijā norādīja, ka jau patlaban esot redzams, ka sistēmas darbība, tostarp tās stabilitāte un veiktspēja, esot uzlabojusies.

Pēc NVD datiem, samazinājies arī atbalsta pieprasījumu skaits - ja aprīlī tika saņemti 3997 zvani, tad jūnijā šis skaits samazinājies līdz 1261.

Miķelsons norādīja, ka, sākot darbu ar e-veselību, tika konstatētas ļoti daudz un dažādas problēmas ar sistēmas stabilitāti un veiktspēju, tāpat arī kļūdu skaits bijis ļoti liels. Problēmas bija saistītas ar dažādiem faktoriem - cilvēkresursu un tehnisko resursu trūkumu, sistēmas sarežģītību un novecojušu aparatūru.

Pēc Miķelsona paustā, e-veselības sistēmas izstrādē daudz problēmu saistītas tieši ar cilvēkresursiem, tostarp kadru mainību, zināšanu nepārmantošanu, kā arī atsevišķas e-veselības nodaļas trūkumu, proti, e-veselības speciālisti risinājuši arī NVD iekšējās problēmas. Patlaban reorganizēts NVD IT nodaļas darbs, izveidojot e-veselības sistēmas atbalsta daļu, kas nodarbojas tikai ar sistēmas jautājumiem, sacīja Miķelsons.

Eksperts apgalvoja, ka kļūdu e-veselības sistēmā paliek arvien mazāk - būtiski samazinājies nekontrolēto izmaiņu skaits, darbības pārtraukumu gadījumos ir kļuvis iespējams ātrāk atjaunot sistēmas darbību, tāpat uzlabojas arī sistēmas stabilitāte.

Turpmāk, pēc Miķelsona paustā, gan nepieciešama virkne dažādu darbu, tostarp tiks iegādātas jaunas iekārtas, lai ar minimāliem ieguldījumiem panāktu esošās sistēmas maksimālu atdevi veiktspējas un pieejamības ziņā. Vienlaikus liela uzmanība tiks pievērsta sistēmas stabilitātei.

E-veselības palaišanas sākuma posmā, pēc Miķelsona paustā, sistēmas veiktspējas testi nebija veiksmīgi, bet tās palaišana, visticamāk, bijusi politisks lēmums. Šis lēmums gan netika pieņemt tagadējās veselības ministres Andas Čakšas (ZZS) laikā, piebilda speciālists, kurš izvairījās vērtēt, vai sistēmas palaišana tās sākuma posmā bija pareiza.

Patlaban darbu pie e-veselības sistēma pilnveidošanas veic uzņēmumu "Santa Monica Networks" un "Analytica", kā arī NVD eksperti.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās