foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Nāve paņem jau ceturto no jahtas “Milda” komandas. Atvadās no arhitekta Viestura Meinerta
Arhitekts un burātājs Viesturs Meinerts pirms pieciem gadiem, atzīmējot jahtas Milda ekspedīcijas desmitgadi.
Sabiedrība
2018. gada 14. jūnijs, 13:10

Nāve paņem jau ceturto no jahtas “Milda” komandas. Atvadās no arhitekta Viestura Meinerta

Jauns.lv

Traģiskajā autoavārijā, kas aizvadītajā ceturtdienā notika uz Tallinas šosejas, cieta četri cilvēki, no kuriem viens gāja bojā. Mirušais ir cienījamais arhitekts Viesturs Meinerts, viens no astoņiem vīriem, kurš pirms 15 gadiem ar jahtu “Milda” apburāja apkārt pasaulei. Šodien draugi un paziņas Rīgas krematorijā atvadījās no Viestura Meinerta.

Atvadās no avārijā bojā gājušā arhitekta un pasaules apceļotāja Viestura Meinerta

Atvadās no avārijā bojā gājušā pasaules apceļotāja Viestura Meinerta.

gallery icon

Viesturs Meinerts ceturtdienas vakarā bija ceļā no Rīgas uz savu lauku īpašumu Salacgrīvā, kur jau viņu gaidījusi ģimene. Viņš bija arhitektu biroja SIA “Multibav-projekts” dibinātājs, vadītājs un īpašnieks.

Sadarbībā ar kolēģiem projektējis vairāk nekā 300 privātmāju, no kurām daudzas ir Baltezerā, izveidojis projektus diviem kvartāliem Priedainē un vienam Jēkabpilī. Cilvēki, kas pazina Meinertu, viņu augstu vērtēja kā sava amata profesionāli, inteliģentu un lielisku cilvēku. Viņa zaudējums ir smags trieciens ģimenei – sievai, meitām, mazbērniem –, kam allaž bijis stiprais balsts.

Aizgājis lielisks cilvēks

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Jahta Milda, sākot ceļojumu apkārt pasaulei 2001. gada 11. jūlijā.

Šokēts par traģisko ziņu ir jahtas “Milda” pasaules apceļojuma ekspedīcijas vadītājs Māris Gailis. Viņš Viesturu Meinertu pazina jau ļoti, ļoti sen.

„Mēs bijām labi čomi kopš jaunības gadiem. Ar Viesturu iepazinos, tikko atnācis no dienesta armijā. Tas bija 1973. gads. Mums bija kopīgi draugi, mākslinieku kompānija. Viņš jau pats bija mākslinieks – ļoti labi zīmēja, viņam bija savs, ļoti savdabīgs karikatūrista rokraksts. Viņam patiešām padevās karikatūras, taču Viesturs izmācījās par arhitektu.

foto: Mārtiņš Ziders
Ekspremjers Māris Gailis.

Pēc tam jau mūsu ceļi krustojās burāšanā, kad es septiņdesmito gadu beigās, astoņdesmito gadu sākumā sāku burāt. Mēs ar Viesturu bijām burāšanas kolēģi un labi draugi. Kopā piedalījāmies sacensībās ar jahtu “Bravo”, devāmies tālākos ceļojumos. Viesturs vienmēr bija mūsu komandas pamatsastāvā, un tieši kopā ar viņu un “Mildas” kapteini Rolandu Milleru izkalām plānus par ekspedīciju apkārt pasaulei, tieši mēs trijatā izplānojām šo burājumu,” sarunā ar žurnālu “Kas Jauns” atceras Māris Gailis.

Viņš par savu komandas biedru saka tikai pašus atzinīgākos vārdus. „Viesturs bija ļoti jauks cilvēks. Patiešām! Ļoti žēl. Pat stulbi! Tik lielisks cilvēks aizgājis... Žēl, ka pēc “Mildas” brauciena mēs vairs tik bieži nečupojāmies. Kaut kā nesanāca laika. Ak, tu vells! Kā tā var dzīvē neiet... Līdzjūtība ģimenei un tuviniekiem. Tik jauks cilvēks...” satriekts par jahtas “Milda” kapteiņa palīga nāvi ir Māris Gailis.

Puse no komandas jau viņsaulē

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Jahtas Milda komanda 2013. gada 23. aprīlī. No kreisās: kinooperators Aivars Reinholds, ārsts Kaspars Smilga, matrozis Oskars Stopiņš, Jānis Vaišļa, kapteiņa palīgs Viesturs Meinerts, mehāniķis Aldis Kaļķis un ekspedīcijas vadītājs Māris Gailis. Diemžēl četri no viņiem vairs nav starp dzīvajiem.

Divdesmit vienu metru garā un piecus metrus platā jahta “Milda” 2001. gada 11. jūlijā devās kuģojumā apkārt pasaulei un mājās atgriezās 2015. gada 23. aprīlī. Šajā ekspedīcijā kopā ar tās vadītāju Māri Gaili un kapteini Rolandu Milleru devās arī Kaspars Smilga, Aldis Kaļķis, Oskars Stopiņš, Viesturs Meinerts, Aivars Reinholds un Jānis Vaišļa.Diemžēl četri no viņiem ir jau miruši.

Viens no viņiem ir jahtas “Klaidonis” kapteinis Aldis Kaļķis, kurš ekspedīcijā apkārt pasaulei bija Mildas bocmanis un mehāniķis. Viņš 2013. gada 19. oktobra dienā devās uz Andrejostu, lai apkoptu jahtu “Milda”, taču iekrita Daugavā un noslīka.

2016. gada 9. janvārī no retas sirds slimības, tā arī nesagaidījis operāciju, nomira “Mildas” komandas biedrs Jānis Vaišļa, šogad – 1. martā – zemes klēpī tika guldīts “Mildas” matrozis Oskars Stopiņš, kurš, dvēseliski aizlauzts, no dzīves aizgāja labprātīgi. Nu traģiski dzīve aprāvusies arī Viesturam Meinertam.

“Četri cilvēki no mūsu komandas jau pagalam. Puse no pamatsastāva. Tas ir jocīgi. Tas ir daudz. Turklāt viņi visi bija vīri spēka gados. Jānis nomira 46 gados, Aldis noslīka 58 gados, Oskaram bija 35, Viesturam – 63 gadi.

Protams, katram no viņiem tā dzīve bija citādāka, taču tik un tā – puses no komandas vairs nav,” aizdomājas Māris Gailis, un, vaicāts, vai tik ekspedīcijas laikā Mildas komanda nav trāpījusies kādā nelaimi nesošā vudu rituālā, skumji pasmaida: “Lāsts? Nē! Neko tādu sliktu nedarījām. Taču šāda sakritība – no pamatsastāva puses vairs nav – tas ir kaut kas traks.”

Traģiskā autoavārija

foto: Valsts policija
Šajā autoavārijā uz Tallinas šosejas dzīvība tika atņemta lieliskajam cilvēkam, arhitektam un burātājam Viesturam Meinertam.

7. jūnijā pulksten 18.46 Salacgrīvas novadā, autoceļa Rīga–Igaunijas robeža 66. kilometrā pie Oltūžiem 1987. gadā dzimis vīrietis ar smago kravas automašīnu “Volvo” sakabē ar piekabi uzbraucis stāvošai automašīnai “Hyundai”.

Vieglā automašīna triecienā uzbraukusi automašīnai Audi, savukārt “Audi” uzbraucis automašīnai BMW, un BMW iebraucis smagajā kravas automašīnā “Mercedes-Benz” sakabē ar piekabi.

Valsts policijas rīcībā esošā informācija liecina, ka visas četras automašīnas stāvējušas vienā rindā pie luksofora, gaidot zaļo gaismu. Smagās kravas automašīnas “Volvo” vadītājs tikai pēdējā brīdī pamanījis, ka transportlīdzekļi stāv pie sarkanās gaismas un sācis bremzēt, taču nesekmīgi.

Ceļu satiksmes negadījumā bojā gājis transportlīdzekļa “Hyundai” vadītājs – 1955. gadā dzimis vīrietis – un cietuši arī Audi un BMW vadītāji un pasažiere. Smago kravas automašīnu vadītāji no medicīniskās palīdzības atteicās. Abām personām netika konstatēts reibums.