foto: Edijs Pālens/LETA
Šodien Latvijā gaidāms pamatīgs sniegputenis; daudz nokrišņu arī tuvākajās dienās
Sieviete sniegputeņa laikā.
Sabiedrība
2018. gada 24. janvāris, 07:48

Šodien Latvijā gaidāms pamatīgs sniegputenis; daudz nokrišņu arī tuvākajās dienās

Kasjauns.lv

Agrā trešdienas rītā gaisa temperatūra Latvijā ir no -4 grādiem Kurzemes piekrastē līdz -13,5 grādiem Latgalē, un visā valstī aukstumu pastiprina vējš, kas sācis putināt sniegu, liecina meteoroloģiskā informācija.

Atrodoties vējā, šķietamā gaisa temperatūra ir -11..-17 grādu, Latgalē līdz -19 grādiem.

Debesis pārsvarā apmākušās, Kurzemē sāk snigt. Vējam putinot agrāk uzsnigušo sniegu, vietām veidojas kupenas.

Dienvidu, dienvidaustrumu vējš valsts rietumu un centrālajā daļā brāzmās pastiprinājies līdz 9-14 metriem sekundē, piekrastē vietām līdz 17 metriem sekundē.

Rīgā sabiezē mākoņu sega, nesnieg, bet vējš nedaudz putina sniegu. Dienvidu, dienvidaustrumu vēja ātrums brāzmās sasniedz 13 metru sekundē. Gaisa temperatūra -7 grādi, kas vējā šķiet kā -14 grādi.

Maksimālā gaisa temperatūra otrdienas pēcpusdienā Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra novērojumu tīklā bija no -1,4 grādiem Kolkā un Ainažos līdz -9 grādiem Jēkabpilī.

Augstākā gaisa temperatūra Eiropā 23.janvārī bija +21 grāds Francijas dienvidu piekrastē un +23 grādi Spānijā. Zemākā gaisa temperatūra naktī uz trešdienu -37 grādi Skandināvijas ziemeļos.

Trešdien visā Latvijā, sākot no rietumiem, gaidāms sniegputenis, Kurzemē un valsts centrālajā daļā to nomainīs neliels lietus, vietām veidosies migla, prognozē sinoptiķi.

Dienvidu vēja brāzmas 12-17 metru sekundē, piekrastē līdz 20 metriem sekundē veidos nelielas kupenas.

Gaisa temperatūra vakarā paaugstināsies līdz -3..-5 grādiem valsts austrumos un līdz +3..+5 grādiem Kurzemes rietumu daļā.

Rīgā gaidāms sniegputenis, dienas otrajā pusē iespējams smidzinošs lietus. Vējš brāzmās pastiprināsies līdz 17 metriem sekundē, gaisa temperatūra vakarā paaugstināsies līdz +1 grādam.

Laikapstākļus nosaka ciklona dienvidaustrumu mala un atmosfēras frontes. Gaisa spiediens pazeminās; trešdienas rītā tas ir no 760 dzīvsudraba staba milimetriem Ventspilī līdz 770 milimetriem Daugavpilī (jūras līmenī).

Janvāra pēdējās septiņās dienās Latviju šķērsos vairākas plašas nokrišņu zonas, brīžiem pamatīgi līs un snigs, gaidāms arī brāzmains vējš, prognozē "Global Forecast System".

Ceturtdien palaikam līs un, par spīti mēreni stiprajam dienvidu, dienvidrietumu vējam, gaidāma dūmaka, vietām - migla. Gaisa temperatūra būs +1..+6 grādi.

Piektdien pār Latviju stiepsies nokrišņu josla, kas vietām sagādās ilgstošu lietu, iespējams arī sniegs un atkala. Prognozes par to, kurus reģionus skars stiprākie nokrišņi, ir mainīgas. Gaisa temperatūra gaidāma no nulles Latgalē līdz +4 grādiem Kurzemē.

Atbilstoši pašreizējai prognozei 28.-31.janvārī Latviju šķērsos trīs cikloni un katrs no tiem atnesīs nokrišņus un vēja brāzmas. Lai gan maksimālā gaisa temperatūra Rietumlatvijā var sasniegt +7 grādus, bez lietus gaidāms arī sniegs.

Ceļi bieži būs slideni. Atkušņa un nokrišņu dēļ kāps ūdens līmenis upēs. Daugavā ūdens līmenis paaugstināsies tikai nedaudz, bet siltais laiks var veicināt ledus sastrēguma izkustēšanos un straujas ūdens svārstības posmā Līvāni - Pļaviņas.