foto: LETA
Nosaukta "Brexit" cena. Ko tas nozīmēs Latvijai? Zīle aicina domāt par mūsu interesēm, nevis akli piekrist Junkeram
Roberts Zīle.
112
2018. gada 22. janvāris, 11:41

Nosaukta "Brexit" cena. Ko tas nozīmēs Latvijai? Zīle aicina domāt par mūsu interesēm, nevis akli piekrist Junkeram

Kasjauns.lv

“Mums ir jāskatās uz Latvijas interesēm, un tās ne vienmēr sakrīt ar citu Eiropas Savienības valstu interesēm. Mums ir rūpniecības produkti, kur Lielbritānija ir būtisks tirgus, mums ir ļoti daudz pilsoņi, kas tur strādā. Ir jāpārstāv sava pozīcija, nevis vienmēr jāpasaka, ka Eiropas Komisijas vadītāja Junkera pozīcija ir pareiza,” Eiroparlamenta deputāts Roberts Zīle apgalvoja RīgaTV 24 raidījumā "Globuss", komentējot ES valstu intereses Brexit procesā. 

Laikraksts “The Independent” ziņojis, ka izstāšanās no ES Lielbritānijai līdz 2020. gadam varētu izmaksāt līdz pat 65 miljardiem eiro. Zīle gan brīdināja, ka zaudējumus gūs abas puses – gan Lielbritānija, gan ES.

“Ne par velti gan Eiropadomes priekšsēdētājs Tuska kungs, gan Junkers aicinājuši britus pārdomāt un izteikuši nožēlu. Kontinentālā Eiropa un ES saprot, ka arī viņiem nav laba varianta. Zaudējumi ir abās pusēs,” sacīja Zīle.

Viņš norādīja, ka īpaši cietīs valstis, kuru industrijas ir atkarīgas no sadarbības ar Lielbritāniju. Zīle atzina, ka vēl nav skaidrs, kuras industrijas cietīs visvairāk, tomēr daudzās valstīs valda satraukums. “Vācijas bizness ir ļoti satraucies par nosacījumiem, kas var izveidoties. Ja kāds domā, ka Volkswagen vai Mercedes, vai jebkura mašīna visa tiek ražota Vācijā - tā nav taisnība. Preces ceļo vairākas reizes pāri robežai,” skaidroja Zīle. 

Zīle sacīja, ka šajā ziņā Vācijas un citu valstu pozīcijas kontrastē ar, piemēram, Francijai vēlamajiem noteikumiem. Ziņots, ka Francijas prezidents Emanuels Makrons aicinājis Lielbritāniju pieņemt Norvēģijas modeli un maksāt par dalību tirgū. Zīle norādīja, ka Francija šādi “spēlē” uz savām nacionālajām interesēm: “Makrona interesēs ir Eiropas banku uzraudzības autoritāte, kas pārceltos uz Parīzi.”