foto: EPA
Kāpēc "Rīgas satiksme" pērk luksusa mersedesus
Šādus mikroautobusus iegādājusies "Rīgas satiksme", lai pārvadātu augstus viesus.
2017. gada 9. decembris, 06:50

Kāpēc "Rīgas satiksme" pērk luksusa mersedesus

Elmārs Barkāns

Kasjauns.lv

"Rīgas satiksme" novembra beigās iegādājusies četrus ekskluzīvus "Mercedes Benz" mikroautobusus, kuru kopējā cena netiek atklāta. Pēc neoficiālām ziņām, pērkot uzreiz, kopējā summa būtu teju 300 000 eiro.

Parasti šis uzņēmums atrāda sabiedrībai jaunu tramvaju vai autobusu pirkumu, bet šoreiz iztikts bez liekas publicitātes. Iegādāti trīs jauni "Mercedes Benz V" busiņi (cena katram ir vismaz 80 000 eiro) un viens "Mercedes Benz Vito Tourer", kura cena ir pieticīgāka – ap 50 000 eiro.

Nauda no pašu biznesa

"Rīgas satiksmes" valdes priekšsēdētājs Leons Bemhens neatklāj konkrētu summu, jo tas esot līzinga kompānijas komercnoslēpums. Uzņēmumā gan skaidro, ka busiņi nav pirkti par pašvaldības dotācijas līdzekļiem, jo "Rīgas satiksmes" bizness ir sadalīts divās daļās. Autobusu noma ir atsevišķa nozare, un šie spēkrati iegādāti par līdzekļiem, kas iegūti no to iznomāšanas.

"Rīgas satiksmes" preses pārstāve Baiba Bartaševica skaidro: “Tas nav nekas jauns, jo Rīgas satiksme apkalpo ne tikai pasažieru pārvadājumus, bet arī domes struktūrvienības un ārvalstu delegācijas. Mums jau šādi busiņi bija, bet iepriekšējais operatīvā līzinga termiņš beidzās, un nu esam saņēmuši jaunus, iepriekšējos atdevām atpakaļ. Šie mikroautobusi nav darbinieku vai pasažieru pārvadāšanai, bet Rīgas domes struktūrvienībām, arī ārvalstu viesu un citu delegāciju vadāšanai. Šo operatīvajā līzingā iegādāto busiņu izmaksas nav lielākas kā līdz šim.”

100 miljonu dotācija tikai šogad

Rīgas domes opozīciju tomēr satrauc fakts, ka pašvaldības uzņēmums, kurš pastāvīgi atrodas faktiska bankrota priekšvakarā un lielā mērā pārtiek no dotācijām, iegādājies tik dārgus spēkratus. Šogad vien "Rīgas satiksme" no rīdzinieku nodokļiem saņēmusi vismaz 100 miljonus eiro.

Rīgas domes Latvijas Reģionu apvienības un Latvijas attīstībai frakcijas priekšsēdētājs Juris Pūce teic: “Manuprāt, ir noziedzīgi iegādāties luksusa klases automašīnas laikā, kad "Rīgas satiksmes" vadība publiski ir atzinusi, ka šim uzņēmumam faktiski ir finanšu grūtības, un lūdz Rīgas nodokļu maksātājus segt zaudējumus. Tas liecina par galēju bezatbildību. Atbilstoši iepirkuma dokumentācijai minētie busiņi iegādāti par "Rīgas satiksmes" līdzekļiem. Taču jāatgādina, ka 70% šī uzņēmuma ienākumu veido domes, proti, nodokļu maksātāju, dotācija.”

Bemhens ar deputātiem nerunā

Domes Jaunās konservatīvās partijas frakcijas priekšsēdētājs Jānis Bordāns labprāt zinātu, cik izmaksā busiņu darījums, taču arī viņš nesaņem šādu informāciju. Kad Pilsētas attīstības komitejā un domes sēdē lemts jautājums par finansējuma garantijas izsniegšanu “faktiski maksātnespējīgajai” "Rīgas satiksmei", konservatīvie mēram Nilam Ušakovam pieprasījuši, lai atskaiti sniedz pats uzņēmuma vadītājs Bemhens, nevis darbiniece. “Uz šo pieprasījumu Ušakovs atbildēja, ka Bemhenam nav jāierodas un jārunā ar deputātiem,” piebilst Bordāns.