foto: LETA
Ušakovs par 8 miljonu vērto auto stāvvietu sistēmu: "Nepieteikties ES līdzfinansētam projektam būtu noziedzīgi"
Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs.
Sabiedrība
2017. gada 13. septembris, 08:59

Ušakovs par 8 miljonu vērto auto stāvvietu sistēmu: "Nepieteikties ES līdzfinansētam projektam būtu noziedzīgi"

Kasjauns.lv/LETA

Nepieteikties Eiropas Savienības (ES) līdzfinansētajam viedo autostāvvietu projektam būtu noziedzīgi, šorīt intervijā LNT raidījumā "900 sekundes" pauda Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (S).

Ušakovs teica, ka pašvaldības SIA "Rīgas gaismai" 8,6 miljonu eiro vērtajā projektā būtu jāiegulda aptuveni 67 000 eiro, kas nozīmē, ka Rīgas ekonomikā pēc tā īstenošanas paliktu apmēram astoņi miljoni eiro.

"No manas puses būtu noziedzīga rīcība nepieteikties tādam projektam," pauda galvaspilsētas mērs.

Ušakovs arī norādīja, ka dome nav lēmusi par projekta realizāciju, bet gan par iespēju pieteikties, lai dabūtu tam finansējumu. Viņš piebilda, ka projektam var pieteikties arī citas pašvaldības.

Kā ziņots, lai izstrādātu viedo autostāvvietu sistēmu un samazinātu sastrēgumus un gaisa piesārņojumu galvaspilsētā, Rīgas pašvaldības aģentūra "Rīgas gaisma" plāno iesaistīties teju 8,7 miljonu eiro vērtā ES vides un klimata pasākumu programmas "LIFE" finansētajā projektā "Viedo pilsētu tehnoloģiju resursu efektīvai izmantošanai un vides kvalitātes uzlabošanai".

Projekta iesniedzējs un plānotais koordinējošais saņēmējs ir pašvaldības SIA "Rīgas satiksme". Projekta partneri ir Rīgas Tehniskā universitāte, Energoefektīva apgaismojuma asociācija, biedrība "Baltijas vides forums", SIA "Citintelly", Tallinas Tehnoloģiju universitāte un "Rīgas gaisma". Kopējais projekta budžets plānots 8 682 045 eiro. To veidos ES vides un klimata pasākumu programmas "LIFE" līdzekļi 5 209 227 eiro apmērā, valsts budžeta finansējums 2 483 364 eiro apmērā un projekta partneru pašu līdzekļi 989 454 eiro apmērā.

Rīgas dome otrdien vēlu vakarā ārkārtas sēdē vienbalsīgi nolēma pieprasīt "Rīgas satiksmei" sagatavot un nepilnu divu nedēļu laikā iesniegt detalizētu viedo autostāvvietu projekta ekonomisko pamatojumu.

Domes opozīcijas deputāti pieprasīja sasaukt ārkārtas sēdi. Opozīcijas partijas skaidrojumu par projektu "Viedo pilsētu tehnoloģijas resursu efektīvai izmantošanai un vides kvalitātes uzlabošanai" vēlējās saņemt vēl pagājušajā nedēļā sasauktajā Satiksmes un transporta lietu komitejas, taču valdošās koalīcijas "norautā" kvoruma dēļ sēde nenotika.