Levits: "Oligarhu sarunas ir vēlētāju, nevis pašu oligarhu problēma"
Sabiedrība
2017. gada 4. jūlijs, 16:39

Levits: "Oligarhu sarunas ir vēlētāju, nevis pašu oligarhu problēma"

Kasjauns.lv

“Es neteiktu, ka tā ir primāri to cilvēku problēma, kuri piedalās šajās sarunās. Tā ir vēlētāja problēma, jo viņš ir devis viņiem iespēju būt amatpersonām. Katram ir paškritiski jājautā - par ko es esmu balsojis?” Eiropas Savienības (ES) tiesas tiesnesis Egils Levits norādīja RīgaTV 24 raidījumā "Dienas personība ar Veltu Puriņu", komentējot “Rīdzenes sarunu” publicēšanu.

Levits raidījumā pauda viedokli, ka vēlētājiem būtu rūpīgi jāizvērtē, kā viņu lēmumi ir ietekmējuši Latvijas valsti. “Protams, mums ir jābūt diezgan šokētiem, ka mēs lasām šīs sarunas un redzam, ka valsts amatpersonas šādi attiecas pret mūsu valsti. Pilsoņiem ir jāizdara zināmas konsekvences - ko tad es galu galā esmu ievēlējis mūsu valsts vadībā? Ir jādomā par to un jāsaka “acīmredzot, esmu balsojis par ne tādiem cilvēkiem, kuriem var valsti uzticēt”,” uzskata ES tiesnesis.

Levits raidījumā apgalvoja, ka oligarhu sarunas ir vēlētāju, nevis oligarhu problēma. Viņš aicina Latvijas pilsoņus mācīties no pagātnes kļūdām. “Tā ir vēlētāja problēma, jo viņš ir devis oligarhiem iespēju būt amatpersonām. Katram ir paškritiski jājautā, par ko es esmu balsojis, un jāizvēlas nākamajā reizē šādus tipāžus vairs Saeimā nevēlēt. Tas ir galvenais,” norādīja Levits.

ES tiesnesis raidījumā skaidroja, ka citās valstīs šādi skandāli notiek reti un vainīgos soda sabiedrība. “Ja tas notiek, tad šis cilvēks automātiski ir ārā no aprites – ar viņu vairs nerunā, viņam vairs nedod roku, viņš ir nepersona,” norādīja Levits.

Viņš arī pauda nožēlu par to, ka Latvijā šādu sabiedrības sankciju nav. “Šādi tipāži parādās visādās Privātajās Dzīvēs, visādos sarīkojumos, sēž blakus valsts vadītājiem, un neviens neko nesaka. Valstī ar augstu politisko kultūru, tas ir neiedomājami. Mums vajag censties paaugstināt šo latiņu priekš mums pašiem,” raidījumā aicināja Levits.