foto: Shutterstock
Mūžībā aizgājusi latviešu tekstilmāksliniece Aina Muze
Sabiedrība
2017. gada 19. jūnijs, 13:03

Mūžībā aizgājusi latviešu tekstilmāksliniece Aina Muze

LETA

Mūžībā aizgājusi latviešu tekstilmāksliniece Aina Muze, informēja atvijas Mākslinieku savienības pārstāvis Igors Dobičins.

Muze bija viena no pirmajām izcilā tekstilmākslas meistara Rūdolfa Heimrāta audzēknēm, kura turpināja viņa idejas, ieviešot savus mākslinieciskos meklējumus un kļūstot par vienu nozīmīgākām latviešu tekstilmākslas nozares pārstāvēm.

Viņa strādājusi dažādās aušanas tehnikās, bet galvenokārt veidojusi lielformāta gobelēnus, kuru kompozīcijās rodami gan abstraktu formu risinājumi, gan stilizēti figurāli motīvi, paužot folkloras, vēstures un sakrālās tēmas dažādās zīmēs, simbolos un ģeometrisko formu dekoratīvos darbos.

Dobičins norādīja, ka Muze aizsāka tekstilmozaīkas - jaunu metodi un tehnisko risinājumu telkstilmākslas nozarē, kas guva atsaucību arī citu mākslinieku radošajā darbā.

Māksliniece ir veidojusi personālizstādes un piedalījusies izstādēs gan Latvijā, gan ārzemēs. Viņas darbi atrodas Latvijas Mākslinieku savienības muzejā, Latvijas Nacionālā Mākslas muzeja Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā, Rīgas vēstures un kuģniecības muzejā, Rundāles pilī, Valsts Tretjakova galerijā, Krievijā un citos muzejos.

Latvijas Mākslinieku savienības biedre bijusi no 1972.gada un Latvijas Tekstilmākslinieku Asociācijas biedre kopš 1994. gada. No 1995. līdz 2010.gadam bijusi Latvijas Mākslas akadēmijas Tekstilmākslas nodaļas pedagoģe.

Latvijas Mākslinieku savienība izsaka dziļu līdzjūtību mākslinieces tuviniekiem un kolēģiem.

Atvadīšanās no mākslinieces notiks 21.jūnijā plkst.13 Katlakalna evaņģēliski luteriskajā baznīcā. Plkst.12.15 pavadītājus gaidīs autobuss pie Rīgas Latviešu biedrības nama.