foto: LETA
Finanšu policija lūdz sākt kriminālvajāšanu pret būvuzņēmēju Martinsonu
FPP priekšnieks Edijs Ceipe (attēlā) esot apstiprinājis, ka daļa tā dēvētās "būvnieku lietas" tiešām 7.jūnijā nosūtīta prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai.
112
2017. gada 16. jūnijs, 23:26

Finanšu policija lūdz sākt kriminālvajāšanu pret būvuzņēmēju Martinsonu

LETA

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvalde (FPP) nosūtījusi Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētā prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai daļu tā dēvētās "būvnieku lietas", kurā aizdomās turētā statuss piemērots arī uzņēmējam Mārim Martinsonam, vēsta portāls "Diena.lv".

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Lietā figurē kopumā 14 fiziskas un juridiskas personas, tostarp būvfirmas, kurām inkriminē smagus Krimināllikuma pantus - izvairīšanos no nodokļu nomaksas un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu.

FPP priekšnieks Edijs Ceipe esot apstiprinājis, ka daļa tā dēvētās "būvnieku lietas" tiešām 7.jūnijā nosūtīta prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai. Kriminālprocesā sākotnēji bija izvirzītas aizdomas par 11 miljonu eiro zaudējumu nodarīšanu valsts budžetam, veicot aizdomīgus finanšu darījumus būvniecības jomā, ar mērķi izkrāpt pievienotās vērtības nodokli (PVN), kā arī noziedzīgi iegūto līdzekļu legalizāciju. Vēlāk lieta tika sadalīta vairākos mazākos kriminālprocesos.

Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētās prokuratūras virsprokurors Aleksandrs Černišovs "Dienai" apstiprinājis, ka starp 14 aizdomās turētajām personām, kurām FPP lūdz uzrādīt apsūdzības, ir arī Martinsons.

Virsprokurors informējis, ka desmit dienu laikā kopš lietas saņemšanas tiks pieņemts lēmums par apsūdzību uzrādīšanu. Patlaban lieta atrodoties pie prokurora Jura Ločmeļa.

2014.gada vasarā šīs izmeklēšanas sakarā vienlaicīgi notika vairāki desmiti kratīšanu dažādos objektos, tostarp Martinsona dzīvesvietā, un tobrīd ar viņu saistītās būvfirmas "Moduls Rīga" birojā. Pašlaik Martinsons juridiski no šī uzņēmuma norobežojies. 2014.gada vasarā viņš arī tika īslaicīgi aizturēts.

Latvijas Televīzijas raidījums "De facto" pērn ziņoja, ka "būvnieku lietā" figurē arī aizdomas par fiktīviem līgumiem un PVN izkrāpšanu dažādos būvdarbos, kas veikti pēc Rīgas domes iepirkumiem. "Moduls Rīga" gadiem ilgi veicies dažādos valsts un pašvaldības būviepirkumos, īpaši Rīgas domes konkursos. Kā raksta "Diena.lv", Martinsonu vieno neformālas attiecības ar Rīgas vicemēru Andri Ameriku (GKR), kā arī ar partijas "Latvijas attīstībai" politiķiem - viņš ilgstoši kopā ar Edgaru Jaunupu vadījis basketbola klubu "VEF Rīga" un bijis tā sponsors caur būvfirmu "Moduls Rīga".

Pirms aptuveni gada, kad tika sāktas kadru rotācijas VID, pastāvēja bažas, ka tas kaitēs "būvnieku lietas" izmeklēšanai, ņemot vērā tās figurantu saistību ar politiķiem un faktu, ka aizrotēti tika arī atsevišķi augsti kvalificēti izmeklētāji un operatīvie darbinieki, kuri bija tieši iesaistīti šīs lietas izmeklēšanā, vēsta portāls.