foto: Shutterstock
Meteorologiem par Jāņiem vienprātības nav
Laikapstākļi Līgodienā un Jāņu naktī pagaidām vēl ir diezgan miglaini.
2017. gada 18. jūnijs, 06:15

Meteorologiem par Jāņiem vienprātības nav

Kasjauns.lv

Laika vērotāju un meteorologu prognozes par Jāņiem nesola īpaši saulainu un karstu laiku.

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra eksperti atturas no pāragrām prognozēm, jo kā zinātnieki nevar uzņemties atbildību par neprecīziem minējumiem.

Tomēr mūsu meteorologu kolēģi citās valstīs jau ir izteikuši prognozes gaidāmajai vasarai. Tā prognozēta ļoti karsta un svelmaina, pat anomāla, kaut gan jūnija pirmās vēsās un lietainās dienas par to neliecina.

Ārvalstu laika apstākļu pētnieki par 75% ir pārliecināti, ka šogad vasara būs karstākā, kāda reģistrēta meteoroloģisko novērojumu vēsturē. Tomēr uz Jāņiem tas īpaši neattiecas.

Šajā laikā Rīgā vidējā gaisa temperatūra dienā parasti ir 21 grāda robežās, bet šogad 23. jūnijā būšot 17 grādi, bet 24. jūnijā – 18 grādi, vēsta portāls Accuweather.com. Naktīs būšot 11 grādi. Par 23. jūniju teikts: “Starp mākoņiem brīžiem saule.” 24. jūnijs solās būt daļēji saulains, lietu gan šajās dienās nesola.

Gismeteo.lv gan abas dienas sola lietu. 23. jūnija dienā – 18 grādu siltumu, 24. jūnijā – 17 grādus siltu laiku, Līgo naktī – 13 grādus.

Cita versija ir pazīstamajam laika vērotājam Vilim Bukšam, kurš savā blogā raksta: “Pirmsjāņu laikā un dienās ap vasaras saulgriežiem (21. jūnijs) mēreni silts, īslaicīgi nokrišņi, naktis vasarīgi vēsas. Jāņu laikā dažviet īslaicīgi nokrišņi, dienās ap plus 20–24, bet naktīs plus 10–15 grādu robežās.”