foto: LETA
Donbasa karotājs - Artjoms no Daugavpils - gribējis nodurt savu tēvu
Apsūdzētais daugavpilietis Artjoms Skripņiks pirms Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas sēdes, kurā sāks skatīt pret viņu ierosināto krimināllietu par prettiesisku piedalīšanos bruņotā konfliktā Austrumukrainā.
112
2017. gada 14. maijs, 06:30

Donbasa karotājs - Artjoms no Daugavpils - gribējis nodurt savu tēvu

Kasjauns.lv

Par prettiesisku piedalīšanos bruņotā konfliktā Austrumukrainā apsūdzētais daugavpilietis Artjoms Skripņiks atgriezies Latvijā, lai nodurtu tēvu.

Skripņiks tiesā stāstīja, ka atgriezies Latvijā, lai apmeklētu vecmāmiņu, jo pēc viņas ļoti sailgojies, tāpat vīrietis gribēja nokļūt valstī caur “zaļo zonu”, nevis legāli.

Sanīdies ar tuviniekiem

Apsūdzētais atklājis, ka grib nodurt tēvu, kas arī bijis viens no atgriešanās mērķiem. Tēvs it kā sponsorējis Ukrainas spēkus, kas ir pretēji dēla pārliecībai.  

Tuvinieki par Artjoma izvēlēto dzīves ceļu ir šokā. “Apmelot citus cilvēkus ir Artjoma dabā. Viņš zaga no ģimenes, no draugiem,” tiesā liecinājis apsūdzētā jaunākais brālis Ņikita.

Vēl Latvijā Artjoms dzīvojis pie vecmāmiņas, jo bijušas problēmas ar citiem ģimenes locekļiem. Par došanos uz Ukrainu neviens neko nav zinājis, līdz tēvs dēla profilos sociālajos tīklos ieraudzījis bildes, kur bija otmorozki un pats Artjoms ar ieročiem. Oļegs Skripņiks sapratis, ka dēls aizgājis karot par “tiem bandītiem”.

“Es uzrakstīju, ka tas nav tavs karš,” tiesas priekšā liecinājis Oļegs. Artjoms par atbildi sociālajā tīklā nobloķēja tēvu. “Kamēr Artjoms bija Austrumukrainā, es ar viņu nerunāju, jo uzskatīju to par nodevību pret sevi,” neslēpj tēvs. Ģimenei ir radi gan Ukrainā, gan Krievijā, un Oļegs Maskavas atbalstītos kaujiniekus uzskatot vienkārši par izdzimteņiem.

Dzīvojis Maskavā

Izmeklētājs norādījis, ka apsūdzētais daudz stāstījis par karošanu Austrumukrainā, bez piedomāšanas un bez jebkādas fantazēšanas. Turklāt izmeklētājam tapis zināms, ka pirms vairākiem gadiem pret Skripņiku bija ierosināts kriminālprocess par pasūtījuma slepkavību Jūrmalā. Kopš 2008. gada viņš dzīvojis Maskavā, sācis piedalīties apmācības grupās, tostarp par militārām tēmām un bruņošanos, bet ne pārāk regulāri.

2014. gada vasarā Skripņikam piedāvāts doties uz Austrumukrainu ar visu apmācību grupu. Rostovā pie Donas viņš un pārējie satikušies ar cilvēkiem, kuri, pēc viņa vārdiem, varētu būt no Krievijas Federālā drošības dienesta.

Apgalvo, ka bijis snaiperis

Par vienas dienas dalību karā Ukrainā piedāvāts 20 000 rubļu līgums (318 eiro). Ieroči un formas tērpi iedoti jau Krievijā, un Skripņiks sācis piedalīties bruņotās darbībās 2014. gada jūlijā. Liecībās viņš minējis kaujas, piemēram, Doņeckas un Luhanskas lidostās.

Jautāts, cik daudzus nogalinājis, apsūdzētais nav varējis konkrēti pateikt, bet atzinis, ka nodūris un nošāvis cilvēkus. “Tiem cilvēkiem tika pēc nopelniem,” viņš paudis.

2014. gada oktobrī Skripņiks ievainots galvā, kājās un rokā. Slimnīcā viņš atradies vienu mēnesi, bet vēlāk turpinājis karot līdz 2015. gada aprīļa beigām. Kā snaiperis viņš nošāvis vairāk nekā 100 cilvēku, apgalvojis Skripņiks.

2015. gada maijā apsūdzētais Krievijā aizturēts par nelikumīgu robežas šķērsošanu un no apcietinājuma atbrīvots tā paša gada oktobrī. Pagājušā gada sākumā viņu aizturēja Latvijā. Izmeklētājam Skripņiks paziņojis, ka Latvijas tiesas nolēmumi nav pildāmi, piebilstot, ka “drīz uzzināsiet, kāpēc”.

Skolā aktīvs, bet straujas dabas

Iztaujāti arī bijušie pedagogi. Viņa bijusī klases audzinātāja no Krāslavas Varavīksnes vidusskolas liecinājusi, ka puisis tur mācījās no 5. līdz 8. klasei, līdz kopā ar vecākiem 2005. gadā aizbrauca uz Daugavpili. Māte ļoti aktīvi piedalījusies dēla skolas dzīvē, pati bijusi skolotāja. Skripņiks bijis atklāts, sabiedrisks, aktīvi piedalījies skolas sarīkojumos, tomēr bijis arī straujas dabas, dažreiz kāvies.

7. un 8. klasē viņš mainījies, Krāslavā parādījušās narkotikas, Skripņiks sācis draudzēties ar “nepareizo kompāniju”. Audzinātāja dzirdējusi baumas, ka apsūdzētais pats lietojis narkotikas.

Skripņiks vēl gadu turpināja mācīties Daugavpils 5. vidusskolā, kas tagad pievienota pilsētas Centra vidusskolai. Nekādu problēmu nebija, mācījās viduvēji, taču bija pieklājīgs, kārtīgs, stundās aktīvs.

Mācīties vairs negribēja

Pēc tam mācības Daugavpils Tirdzniecības skolā Skripņiks iesāka labi, bet vēlāk sekmes pasliktinājās, sākās kavējumi, un pēc otrā kursa viņš atskaitīts. Pasniedzēja Lidija Bidzāne atceras, ka puisis bijis balamute, bet bailīgs. Skolas laikā Daugavpilī viņš nokļuvis policijas redzeslokā par sīko huligānismu. Bijusī Nepilngadīgo lietu inspekcijas inspektore Inese Novicka atceras, ka Skripņiku uz paskaidrojumu sniegšanu vienmēr pavadījis tēvs, kurš īsti nav ļāvis izteikties un aizstāvējis. Pēc notiesāšanas 2010. gadā viņš divus gadus bijis probācijas uzraudzībā un radījis iespaidu, ka ir diezgan noslēgts, taču viltīgs.

Draud mūža ieslodzījums

Skripņika advokāte Imma Jansone uzstāj uz versiju, ka viņš 2014. gadā devies uz Luhanskas tautas republiku “cēlu un humānu mērķu vadīts” – dalījis vietējiem Maskavā savāktu humāno palīdzību, apģērbu un citas lietas.

Skripņiks tagad tiesai apgalvo, ka Drošības policijas pirmstiesas izmeklēšanā sniegtajās liecībās pats sevi apmelojis, jo bijis pakļauts psiholoģiskam spiedienam.

Par prettiesisku dalību bruņotā konfliktā draud cietumsods līdz desmit gadiem. Turklāt Skripņiks apsūdzēts arī par dalību organizācijā, kura veikusi sevišķi smagus noziegumus pret cilvēci – par to paredzēts pat mūža ieslodzījums.

Artjomu Skripņiku tiesā par karošanu Austrumukrainā

Par prettiesisku piedalīšanos bruņotā konfliktā Austrumukrainā apsūdzētais daugavpilietis Artjoms Skripņiks.

gallery icon