2009. gada 5. marts, 11:33

papildināta - Pie Saeimas nogādātas kastes ar novalkātiem zābakiem no Daugavpils

Jauns.lv

(Pievienota 4.-9.rindkopa.)

Rīga, 5.marts, LETA. Pie Saeimas nogādātas divas lielas kastes ar novalkātiem zābakiem no Daugavpils, ar kuriem 21.februārī Daugavpils pilsētas centrālajā parkā tika nomētāts Saeimas ēkas attēls un pašvaldības deputātu šarži, novēroja aģentūra LETA.

Uz kastēm uzdrukāti uzraksti - "Stop 21%", bet uz vienas no kastēm ir novietots sēru vainags ar lenti, uz kuras krievu valodā uzrakstīts - "Latvijas valdībai no pateicīgās tautas". Akcijas dalībnieki pie Saeimas tur plakātus ar pingvīnu attēliem.

Akcijā piedalās tikai daži cilvēki.

Akcijas organizators Daugavpils "Pilsētas attīstības kustības" pārstāvis Ruslans Jefrimovs aģentūrai LETA sacīja, ka zābaki simbolizē to, ko akcijas organizatori var šobrīd Saeimai uzdāvināt, jo tas esot tas, ko var atļauties Daugavpils iedzīvotāju ģimeņu budžets.

Jefrimovs norādīja, ka akcijas mērķis ir atgādināt politiķiem par pēdējā laikā pieņemtajiem kļūdainajiem ekonomikas lēmumiem, tostarp nodokļu palielināšanu, finansējuma samazināšanu medicīnai un valsts apmaksājamiem medicīniskajiem preparātiem, kā arī policistu skaita samazināšanu.

Viņš skaidroja, ka Daugavpilij apnicis būt par depresīvo Latvijas daļu, no kuras aizbrauc cilvēki.

Akcijas dalībnieki arī skaidroja, ka viņu rīkotā akcija Daugavpilī noritējusi mierīgi, salīdzinot ar 13.janvāra grautiņiem Rīgā.

"Šodien jūsu pingvīni atnāca pie jums," akcijas dalībnieki pamatoja ierašanos pie Saeimas.

Saeimas kanceleja esot pieņēmusi un reģistrējusi dāvinājumu.

Akcijas dalībnieki pieprasa samazināt pievienotās vērtības nodokļa likmi pirmās nepieciešamības precēm, proti, maizei, gaļas un piena izstrādājumiem, zālēm un komunālajiem maksājumiem, nepieļaut budžeta līdzekļu ekonomiju uz veselības aizsardzības rēķina un nepaaugstināt cenu par medicīnas pakalpojumiem, vērst lielāku uzmanību izglītības un zinātnes attīstībai jomās, kas Latvijai vitāli svarīgas, kā arī nodrošināt iedzīvotāju aizsardzību.

Protesta akcijas dalībnieki arī aicina nepieļaut nepārdomātu štatu samazināšanu kārtības sargu struktūrās noziedzības pieauguma laikā.

Jau ziņots, ka 21.februārī Daugavpilī pilsētas centrālajā parkā notika sabiedriskās organizācijas "Pilsētas attīstības kustība" organizēta protesta akcija, kurā piedalījās vairāki simti cilvēku, kritizējot Latvijas valdību, Saeimu, vietējās pašvaldības vadību un deputātus, nomētājot Saeimas ēkas attēlu un pašvaldības deputātu šaržus ar zābakiem.

Valdībai un Saeimai tika pārmesta gan pašreizējā veselības aizsardzības politika, kas medicīnas pakalpojumu cenu paaugstināšanās dēļ tika nosaukta par genocīdu pret Latvijas iedzīvotājiem, gan arī nepārdomātā privatizācijas politika, kuras dēļ visu valsts iedzīvotāju radītie materiālie labumi nonākuši šaura personu loka īpašumā, gan iedzīvotāju sadalīšana pilsoņos un nepilsoņos, gan arī virkne citu nejēdzību, "kuru rezultātā valsts novesta līdz kliņķim".

Ne mazāk kritikas tika arī vietējās pašvaldības vadītājiem, kas, runājot par pilsētas un tās iedzīvotāju labā paveiktajiem darbiem, pēc protestētāju domām, noslēpuši vairākas "pikantas" nianses, kādā veidā tas ticis darīts. Pilsētas izzagšana tika pārmesta gandrīz visiem neatkarības laiku Daugavpils mēriem.

21.februārī oratoru aizrautīgo runu uzkarsētie protesta akcijas dalībnieki, nesagaidot pasākuma otro daļu, pārgāja pie tā sportiskās daļas, savdabīga Saeimas ēkas attēla un Daugavpils domes deputātu šaržu nomētāšanas ar veciem zābakiem un to appikošanas.

Lai arī sākotnēji bija plānots, ka vecie zābaki lidos pa Saeimas ēkas attēlu, bet pikas - pa Daugavpils domes deputātu šaržiem, beigās deputātu "reitingu" pasākuma organizatoriem nācās noteikt pēc to šaržu virzienā raidīto nonēsāto apavu skaita.