2009. gada 6. marts, 01:49

Informēs par Eiropas Parlamenta vēlēšanām Latvijā

Jauns.lv

Rīga, 6.marts, LETA. Šodien plkst.11 Eiropas Parlamenta (EP) Informācijas birojā notiks preses konference par EP vēlēšanu aktualitātēm, aģentūru LETA informēja Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) Informācijas nodaļas vadītāja Kristīne Bērziņa.

Preses konferencē piedalīsies EP Informācijas biroja vadītājs Māris Graudiņš un CVK priekšsēdētājs Arnis Cimdars.

Preses konferencē EP Informācijas biroja un CVK pārstāvji iepazīstinās ar aktualitātēm EP vēlēšanu sagatavošanā, informēs par vēlētāju reģistrācijas kārtību un nosacījumiem deputātu kandidātu sarakstu iesniegšanai.

Preses konferencē žurnālisti tiks arī iepazīstināti ar "Eirobarometra" pētījuma datiem "Sievietes un Eiropas Parlaments".

Vēlētāju reģistrs EP vēlēšanām tiks izveidots 8.martā, bet deputātu kandidātu sarakstu iesniegšana EP vēlēšanām notiks no 18.marta līdz 2.aprīlim.

EP ir vienīgā Eiropas Savienības (ES) iestāde, kuru kopš 1979.gada ievēl tiešās vēlēšanās. EP kopā ar ES Padomi apstiprina likumus, kas ietekmē cilvēku ikdienas dzīvi dalībvalstīs, un apstiprina ES ikgadējo budžetu.

EP vēlēšanas notiek reizi piecos gados. Latvijā pirmās EP vēlēšanas notika 2004.gadā, un pašreiz EP strādā deviņi deputāti no Latvijas.

Nākamās EP vēlēšanas Latvijā notiks šī gada 6. jūnijā, vienlaikus ar pašvaldību vēlēšanām. Pēc 6.jūnija vēlēšanām EP strādās astoņi Latvijas deputāti, līdz spēkā stāsies Lisabonas līgums, kas Latvijai paredz deviņus deputātu mandātus.

Preses konference notiks Rīgā, Aspazijas bulvārī 28.