2009. gada 6. marts, 01:57

"Providus" iepazīstinās ar pētījuma rezultātiem par pilsoņu gatavību vērsties pret korupciju vēlēšanās

Jauns.lv

Rīga, 6.marts, LETA. Sabiedriskās politikas centrs "Providus" šodien īpašā pasākumā iepazīstinās ar pētījuma "Pilsoņu attieksme un gatavība vērsties pret korupciju vēlēšanās" rezultātiem, kā arī jaunāko pārskatu "Korupcijas °C", aģentūru LETA informēja "Providus" pētnieks Valts Kalniņš.

Ar pētījuma rezultātiem varēs iepazīties plkst.11 "Providus" birojā Rīgā, Alberta ielā 13, 6.stāvā.

Kā liecina SKDS veiktā pētījuma rezultāti, Latvijas iedzīvotāji par viskorumpētāko partiju uzskata Tautas partiju (TP). Būtiski atpaliek trīs citas partijas - "Jaunais laiks" (JL), kuras pārstāvim Valdim Dombrovskim Valsts prezidents Valdis Zatlers uzticējis jaunās valdības veidošanu, partija LPP/LC un Zaļo un zemnieku savienība.

Lūgti nosaukt viskorumpētākās partijas, 52,4% respondentu nosauca TP, 21,9% - JL, 21,8% - LPP/LC, bet 20,6% - ZZS.

44% respondentu uzskata, ka situācija, kad tiek atbalstīti politiski lēmumi, kas izdevīgi tikai daļai sabiedrības, ir uzskatāma par politisko korupciju. Savukārt 39,2% respondentu var nosaukt vismaz vienu politiskās korupcijas gadījumu.

Pētījuma rezultāti liecina, ka 56,1% respondentu uzskata, ka ikviens cilvēks, nokļuvis politiķa amatā, arī pats to mēģinātu izmantot personīgam labumam, bet vēl 31,4% uzskata, ka var atbalstīt politiķi, kas zog, taču rūpējas arī par pārējo sabiedrību.

Kalniņš atzīmēja, ka vēlēšanas ir demokrātijas svarīgākais instruments, ar kura palīdzību valsts pilsoņi pauž savu politisko gribu un izsaka attieksmi pret politiķu pagātnes rīcību. Ņemot vērā, ka tuvākajos divos gados Latvijā ir gaidāmas trīs vēlēšanas, "Providus" pasūtīja pilsoņu aptauju, lai noskaidrotu, cik lielā mērā viņu attieksme un nodomi ir labvēlīgi tam, lai vēlēšanas motivētu partijas izvairīties no korupcijas. Aptauju 2008.gada septembrī veica SKDS.

Vērtējot partijas, pilsoņi biežāk pievērš uzmanību to spējai risināt problēmas, otrā plānā atstājot jautājumus par partiju godīgumu un nekorumpētību, kā arī ideoloģisko ievirzi. Gandrīz visiem pilsoņiem ir raksturīga negatīva attieksme pret korupciju, bet tā pastāvīgi konkurē ar citiem apsvērumiem par to, kas ir svarīgs, un ar priekšstatu par korupciju kā cilvēkiem vispār raksturīgu un tāpēc nenovēršamu iezīmi.