2009. gada 6. marts, 01:58

"Lode" šodien atsāk ražošanu Cēsu rajona Liepas ražotnē

Jauns.lv

Rīga, 6.marts, LETA. Ķieģeļu un būvmateriālu ražotājs AS "Lode" šodien Cēsu rajona Liepas ražotnē SIA "Lodes ķieģelis" iekurs krāsni, lai atsāktu ražošanu, aģentūru LETA informēja "Lodes" mārketinga un tirdzniecības direktors Valdis Zariņš.

Liepas ražotnē ķieģeļu krāsns bija izslēgta kopš pagājušā gada novembra, jo uzņēmuma noliktavās bija uzkrājušies ķieģeļi, kurus tagad piecu mēnešu laikā izdevies realizēt.

Uzņēmuma aprēķini liecina - lai nodrošinātu vietējo, Baltijas valstu, Krievijas un Polijas būvmateriālu tirgu, ražošana tiks turpināta līdz oktobra beigām, sacīja Zariņš, gan piebilstot, ka patlaban grūti prognozēt, kā attīstīsies ekonomiskā situācija. Ja situācija uzlabosies, iespējams, novembrī ražošanu neapturēs, ja pasliktināsies - ražošana tiks apturēta pirms plānotā termiņa.

Uzņēmums vietējā tirgū šogad plāno realizēt aptuveni 28% no saražotās produkcijas daudzuma.

Patlaban beigusies ātras un lētas būvniecības ēra, tāpēc uzņēmums cer, ka patērētāji izvēlēsies "Lodes" ražotos keramiskos blokus un ķieģeļus, kuriem uzņēmums var dot ilga mūža garantiju. "Šogad mēs plānojam, ka 20% Latvijā dzīvojamo māju būvniecībai izvēlēsies "Lodes" produkciju," stāstīja Zariņš.

Uzņēmuma akcionāri atbalstījuši šī gada darbības plānu, kura galvenais nosacījums bijis ražot tikai tik daudz, cik iespējams pārdot, ražot tikai to, kas nes kaut viena santīma peļņu, un neražot neko no tā, kas nes kaut viena santīma zaudējumus. "Galvenais esošajā situācijā ir necerēt uz valsts atbalstu. Ja atbalstīs, būs labi, taču jāstrādā ar domu, ka jāpaļaujas tikai un vienīgi uz saviem spēkiem," sacīja Zariņš.

Neskatoties uz ražošanas izmaksu kāpumu, uzņēmums šogad nav paaugstinājis cenas saviem produktiem un tās ir tādas pat kā pērn.

"Lode" arī šogad piedalīsies starptautiskajā būvniecības industrijas izstādē "Māja I 2009", jo izstādē var izzināt projektētāju un būvnieku viedokļus par uzņēmuma produkciju un iepazīstināt potenciālos klientus ar savas produkcijas piedāvājumu.

Starptautiskā būvniecības industrijas izstāde "Māja I 2009" notiks no 11.marta līdz 15.martam Ķīpsalas izstāžu centrā.

Jau ziņots, ka "Lode" 2007.gadā strādāja ar 639 949 latu konsolidēto peļņu. 2006.gadā koncerna peļņa bija 1 950 085 lati.

"Lodes" konsolidētais apgrozījums 2007.gadā bija 8 845 818 lati, salīdzinot ar 9 242 619 latiem 2006.gadā.

AS "Lode" mātesuzņēmuma apgrozījums 2007.gadā bija 8 749 115 lati, salīdzinot ar 9 224 053 latiem 2006.gadā. Uzņēmuma peļņa bijusi 1 384 562 lati, salīdzinot ar 1 175 055 latiem 2006.gadā.

"Lodes" kontrolpaketes īpašnieks ir "Lode Holdings Limited".

"Lode" koordinē četru meitasuzņēmumu - SIA "Līvānu ķieģelis", SIA "Kalnciema ķieģelis", SIA "Lodes ķieģelis" un SIA "Latvijas māli" - darbību. Tajos tiek ražoti keramiskie ķieģeļi, kārniņi, "Keraterm" bloki, klinkeri, tenisīti un māla pulveri. Uzņēmumi arī apsaimnieko karjerus - veido mālu, kvarca smilšu krājumus un veic citas darbības.

Tēmas