2009. gada 6. marts, 11:05

Godmanim bijis plāns par eiro tūlītēju ieviešanu

Jauns.lv

Rīga, 6.marts, LETA. Nu jau demisionējušam premjeram Ivaram Godmanim (LPP/LC) bijis plāns par eiro tūlītēju ieviešanu, intervijā laikraksta "Dienas Bizness" izdevumam "Numurs" apgalvo premjera ārštata padomnieks, uzņēmējs Vasilijs Meļņiks.

"Es zinu, ka premjeram Ivaram Godmanim bija plāns par eiro nekavējošu ieviešanu - bija jau sarunāts tikties ar pārējiem Baltijas valstu līderiem, lai pārrunātu šo jautājumu. Domāju, ka viņš būtu aizbraucis arī uz Briseli, lai par to runātu - tāds plāns bija," apgalvo Meļņiks.

Tomēr, ņemot vērā politiskās situācijas izmaiņas Latvijā, Godmanis nav paspējis īstenot iecerēto.

Premjera ārštata padomnieks kategoriski noraida runas par iespējamo lata devalvāciju un pauž viedokli, ka šajā situācijā viens no labākajiem risinājumiem būtu pāriet uz eiro. Tas būtu jādara uzreiz, nevis jāgaida 2012.gads, turklāt nevis vienai Latvijai, bet gan visām Baltijas valstīm kopā.

"Tām visām vajag vērsties Eiropas Savienībā un pateikt - mēs pieprasām pievienošanu eirozonai jau šodien! Ar šādu soli mēs saglabātu visas savas rezerves gan Latvijas Bankā, gan citur. Tas ir būtiski, jo šodien, vienkārši pakļaujoties vēlmei devalvēt latu, mēs samazinātu arī Latvijas Bankas rezervju vērtību," apgalvo Meļņiks.

Viņš aicina cilvēkus saglabāt mieru un neskriet mainīt savu naudu, jo "šodien situācija ir tāda, ka katra kustība pa labi vai pa kreisi var būt nāvējoša".

Kā skaidro Meļņiks, cilvēki nemaz nesaprot, ko nozīmētu devalvēt latu, kādas sekas tas radītu.

"Tas nebūtu mājsaimniecību, bet gan cilvēku bankrots - ticiet man. Es kā eksportētājs šodien būtu ar abām rokām par devalvāciju, jo man tas būtu vienkārši super! Taču šeit ir jādomā valstiski - pie manis taču strādā daudz cilvēku, no kuriem daudzi ir paspējuši paņemt kredītus. Ja lata vērtība tiktu samazināta, piemēram, par 20%, visiem tiem, kas ir saņēmušies kredītus eiro, katru mēnesi būtu jāmaksā bankām par šiem 20% vairāk. Tas novestu tikai pie tā, ka cilvēki nespētu samaksāt par siltumu, elektrību, gāzi. Kas notiktu ar pensiju fondiem, kur visi uzkrājumi ir tikai latos? Tas būtu pilnīgs krahs!" brīdina uzņēmējs.

Viņš uzsver, ka, devalvējot latu, ļoti daudzi cilvēki kļūtu par nabagiem un tad tauta uz valdības māju vairs nedotos ar traktoriem. "Tad tiks iznests viss Ministru kabinets, jo cilvēkiem būs skaidrs, ka viņi ir aplaupīti," prognozē Meļņiks.

Premjera ārštata padomnieks pauž pārliecību, ka nekas tāds nenotiks un Latvijas Banka devalvāciju nepieļaus.