2009. gada 6. marts, 11:36

papildināta - Iepriekš DP aizturētais ekonomists prognozē Latvijas bankrotu

Jauns.lv

(Pievienots Godmaņa ārštata padomnieka viedoklis pēdējās trīs rindkopās.)

Rīga, 6.marts, LETA. Iepriekš Drošības policijas (DP) aizturētais Ventspils augstskolas lektors Dmitrijs Smirnovs prognozē, ka Latvijas valsti gaida defolts jeb bankrots.

"Par manu prognozi var vispār nošaut. Nezinu, vai par to var stāstīt," laikrakstā "Neatkarīgā" publicētā intervijā norāda ekonomists, kuru savulaik DP aizturēja aizdomās par baumu izplatīšanu par lata devalvāciju.

Pēc viņa aprēķiniem, rudenī Latvijas konsolidētais parāds varētu sasniegt 60 miljardus ASV dolāru. Lai Latvija, saimniekojot līdzšinējā stilā, varētu vienkārši izdzīvot, nepieciešami 7-10 miljardi dolāru katru gadu.

"Tas viss beigsies ar defoltu. Bankrotu. Tā būs briesmīga situācija, sliktāka nekā deviņdesmitajos gados," brīdina Smirnovs. "Nekustamā īpašuma burbulis iznīcināja rūpniecību un uzņēmējdarbību, jo nebija vairs jēgas strādāt. Un tagad jautājums ir - no kā mēs tālāk dzīvosim? Varam tikai aizņemties naudu ārvalstīs un tērēt to importa preču iegādei. Mēs paši neko nevaram saražot. Es aizgāju uz lielveikalu un skatos - āboli ir pat no Ķīnas. Latvijas ābolu nav. Absurds!"

Kā skaidro ekonomists, valsts bankrots izpaudīsies kā situācija, ar ko mūs biedēja padomju laikā, runājot par kapitālismu. Veikalos preces būs, bet cilvēkiem naudas, par ko pirkt šīs preces, nebūs. Bezdarbs kritiskākajā situācijā varētu pieaugt līdz 50%.

"Pašlaik vēl nav nekāda krīze. Pasaka beigsies, kad mums pārtrauks dot kredītus," akcentē augstskolas pasniedzējs.

Skaidrojot, kāpēc tad dot kredītu, ja pēc tam to neizdosies atgūt, Smirnovs pieļauj iespēju, ka kādam ir mērķis "nobankrotēt Latviju" un pēc tam visu dabūt bez maksas.

Savukārt demisionējušā premjera Ivara Godmaņa (LPP/LC) ārštata padomnieks, uzņēmējs Vasilijs Meļņiks intervijā laikraksta "Dienas Bizness" izdevumam "Numurs" apgalvo, ka bankrots Latvijai nedraud.

"Defolts? Eiropā ir dažas valstis, kas ir vēl sliktākā situācijā nekā mēs, un tām vēl defolta nav. Domāju, ka bankrots mums šodien "nespīd". Jā, mums ir iespēja aizņemties 7,5 miljardus eiro, bet tikai laiks rādīs, vai tiešām mums būs vajadzīga visa šī summa," skaidro Meļņiks.

Viņš arī uzsver, ka Starptautiskais Valūtas fonds sarunās ar Latvijas valdību cīnās par to, lai aizdotā nauda būtu "pēc iespējas drošāka".