2009. gada 6. marts, 11:43

Tūrisma ekosertifikāta "Zilais karogs" starptautiskajai žūrijai pieteiktas 9 peldvietas un divas jahtu ostas

Jauns.lv

Rīga, 6.marts, LETA. Tūrisma ekosertifikāta "Zilais karogs" nacionālā žūrija starptautiskajai žūrijai pieteiks 9 peldvietas un divas jahtu ostas, aģentūru LETA informēja Vides izglītības fonda (VIF) ekosertifikācijas programmu vadītājs Jānis Ulme.

Starptautiskā žūrija vērtēs Liepājas dienvidrietumu pludmali un pludmali pie stadiona, Ventspils pilsētas pludmali, Abragciema kempinga peldvietu Engurē, Majoru un Jaunķemeru peldvietas Jūrmalā, Vakarbuļļu peldvietu Rīgā, Stropu ezera peldvietu un peldvietu "Stropu vilnis" Daugavpilī. Jahtu ostu kategorijā tiks vērtētas divas ostas - Pāvilostas jahtu centrs un Liepājas jahtu centrs.

"Zilā karoga" nacionālā žūrija - Peldvietu un jahtu ostu izvērtēšanas komisija - nolēma starptautiskajai žūrijai nevirzīt Vecāķu un Liepājas Beberliņu peldvietas, kas neatbilda pēc ūdens kvalitātes kritērijiem, Kuldīgas peldvietu "Mārtiņsala", kas neatbilda drošības un pirmās palīdzības sniegšanas kritērijiem, un Bulduru peldvietu, kurai ir neatbilstoši infrastruktūras kritēriji. Šīm četrām peldvietām žūrija piešķīra nacionālo peldvietu kvalitātes sertifikātu.

Jau ziņots, ka "Zilā karoga" programma ir viena no piecām globālā Vides izglītības fonda programmām. Tā tiek īstenota jau vairāk nekā 20 gadus un šajā laikā ir kļuvusi par pasaulē populārāko tūrisma ekosertifikācijas modeli, kuru labi pazīst gan tūristu, gan pašvaldību un vides institūcijas.

"Zilā karoga" kampaņa balstās uz 29 izvirzītiem stingriem kritērijiem ūdens kvalitātes, vides pārvaldes, vides informācijas un izglītības, labiekārtojuma un servisa jomās, kuri jāizpilda, lai varētu pretendēt uz ekosertifikāta iegūšanu.

"Zilā karoga" nacionālo žūriju vada vides ministrs Raimonds Vējonis (ZZS). Nacionālās žūrijas sastāvā ir Vides ministrijas, Veselības ministrijas, Satiksmes ministrijas, Sabiedrības veselības aģentūras, Latvijas Pašvaldību savienības, Tūrisma attīstības valsts aģentūras, Zēģelētāju savienības, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta, Hidroekoloģijas institūta, Vides aizsardzības kluba un Vides izglītības fonda pārstāvji.

Starptautiskā žūrija savu izvērtējumu sāks 8.martā, un "Zilā karoga" ieguvēji šogad būs zināmi jau aprīļa beigās.

Latvijā no Baltijas valstīm jau pagājušajā gadā plīvoja visvairāk "Zilo karogu" - 14, un gaidāms, ka arī šogad Latvija savu līderes lomu saglabās.