2009. gada 6. marts, 12:06

Ziņojums: Iepirkšanos tiešsaistē kavē pārrobežu tirdzniecības šķēršļi

Jauns.lv

Rīga, 6.marts, LETA. Eiropas Savienībā (ES) aizvien lielāku piekrišanu gūst iepirkšanās tiešsaistē, taču pārrobežu tirdzniecības šķēršļi kavē nozares izaugsmi, secināts Eiropas Komisijas (EK) jaunākajā ziņojumā "E-komercijas šķēršļi".

2008.gadā 33% patērētāju bija tiešsaistē iegādājušies vismaz vienu preci. 2006.gadā vismaz vienu preci internetā bija iegādājušies 27% patērētāju, aģentūru LETA informēja EK pārstāvniecībā Latvijā.

Iepirkšanās tiešsaistē ir lielā cieņā Lielbritānijā, Francijā un Vācijā, kur pērn tiešsaistē iepirkušies vairāk nekā 50% interneta lietotāju. Arī Ziemeļvalstīs - Dānijā, Zviedrijā, Norvēģijā, Somijā un Īslandē - interneta lietotāju daļa, kuri tiešsaistē pirkuši preces un pakalpojumus, 2008.gadā bija 91%. Ziņojumā secināts, ka arī Itālija un Spānija ir strauji augošs tirgus. Latvijā pagājušajā gadā tiešsaistē vismaz vienu preci iegādājušies 16% iedzīvotāju.

Savukārt pārrobežu iepirkumu apjoms tiešsaistē joprojām ir mazs - pērn tikai 7%. Ziņojumā izskan brīdinājums, ka ir vairāki šķēršļi - valoda, praktiski un normatīvi šķēršļi un uzticēšanās -, kas kavē iepirkšanās tiešsaistē attīstību ES.