Sācies skolotāju protesta gājiens (14:30)
2009. gada 3. aprīlis, 15:11

Sācies skolotāju protesta gājiens (14:30)

Jauns.lv

Jau pusstundu pirms oficiālā Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) protesta gājiena sākuma, pie Latvijas Brīvo arodbiedrību

Saskaņā ar protesta pieteikumu tūkstošiem gājiena dalībnieku nedrīkstot apstāties pie Ministru kabineta ēkas, nepilnas pusstundas laikā sasnieguši to, sākuši tai iet apkārt un turpina gājienu iet pa aleju starp valdības ēku un katedrāli. Dažas skolotāju grupas gar valdības ēku gāja ar dziesmām, piemēram, dziedot pārveidoto "Rīga dimd!", bet sporta skolotāji svilpoja svilpēs.

Virsraksts

Divi gājiena dalībnieki pie valdības ēkas gribēja nolikt sēru vainagu, bet policisti viņiem liedza to izdarīt, kas izraisīja nosodījumu gājiena dalībnieku vidū, viņi policistiem pārmeta izglītības trūkumu. Vainags tika nolikts tālāk apstādījumos, nevis pie ēkas durvīm, uz vainaga sēru lentēm rakstīts - "Ministru Kabinetam no Latvijas nākotnes".LIZDA vadītājas vietnieks Jānis Krastiņš portālam "Delfi" apliecināja, ka gājienā piereģistrējušies 7300 skolotāji, taču viņš pieļāva, ka dalībnieku skaits ir lielāks, jo aptuveni pusstundas laikā gājiena "aste" vēl nebija sasniegusi valdības ēku.

Pie Ministru Kabineta ēkas ir arī vairāki policijas specvienības autobusi, bet pašu specvienības policistu uz ielas nav, novēroja portāls "Delfi".

Gājiena dalībnieki tur rokās plakātus ar tādiem uzrakstiem kā "Par godīgu līdzekļu pārdali visiem!", "Ja krīze, būsim godīgi - valdībai un deputātiem skolotāju algas!", "Nē psiholoģiskajam teroram!", kā arī Latvijas karodziņus un citu atribūtiku. Organizēt gājiena norisi palīdz arī izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe, kas ceturtdien ieradusies pie gājiena dalībniekiem.

Notiekošo uzrauga liels skaits policistu, bet satiksmes regulētāji liedz autotransportam šķērsot ceļu gājiena dalībniekiem. Faktiski neizbraucama ir arī Bruņinieku iela, kurā ir novietoti autobusi, ar kuriem atbraukuši skolotāji no rajoniem.

Katram gājiena dalībniekam tiek dalītas LIZDA skrejlapas, kurās norādīts, ka Latvija ir vienīgā valsts starp ES valstīm, kas ir dramatiski samazinājusi finansējumu izglītībai, zinātnei un kultūrai. Skrejlapā norādīts, ka tikai Īslande un Ungārija nav palielinājusi finansējumu izglītībai. "Ņemot vērā ES pieredzi un izpratni, uzskatām, ka ir tuvredzīgi samazināt finansējumu izglītībai. Gājiena dalībnieku vārdā esam pret finansējuma samazinājumu pirmskolas izglītībai, kas ir sākums izglītības pēctecības nodrošināšanai, kas pasliktinās darba samaksu un darba apstākļus pedagogiem, līdz ar to būs apdraudēta izglītības pastāvēšana, tāpat finansējumu nedrīkst samazināt, jo tas apdraudēs izglītības iestāžu pedagogu darba samaksas un darba apstākļu nodrošinājumu un izglītības iestāžu pastāvēšanu jaunajos novados. Tāpat to nevarot darīt, jo tas rada riskus profesionālās izglītības pieejamībai, kā arī apdraud augstākās izglītības pieejamību.

LIZDA pieprasa neatkāpties no līdz šim likumā noteiktā - kā ir saglabājamas skolotāju algas ne mazākas par divām minimālajām mēnešalgām, ka arī saglabājama samaksa par likmi. Tāpat LIZDA pieprasa profesionālās izglītības pedagogiem, kuri māca vispārizglītojošus mācību priekšmetus, līdzvērtīgu darba samaksu ar vispārējās izglītības iestāžu pedagogiem. Tāpat arodbiedrība pieprasa nepieļaut sociālo garantiju samazināšanu, nodrošināt stabila un pārdomāta modeļa "Nauda seko skolēnam" ieviešanu, kā arī pieprasa atstāt ES struktūrfonda līdzekļus IZM rīcībā.

Arodbiedrība arī pieprasa vienošanos ar valdību par izglītībai un zinātnei svarīgiem jautājumiem, kā arī par pedagogu algas paaugstināšanas programmas 2006. - 2010.gadam izpildes apturēšanu uz ekonomiskās krīzes laiku.

Šīs prasības atbalsta arī LBAS, Zinātnieku savienība, Latvijas Jauno zinātnieku apvienība, Latvijas māsu arodbiedrība, vecāku apvienība "Visi", Neatkarīga policistu arodbiedrība, Rīgas skolu vecāku konsultatīvā padome, un "Pingvīnu atbalsta biedrība".

LIZDA Aizkraukles padomes priekšsēdētāja Helēna Deine portālam "Delfi" pastāstīja, ka gājiena dalībnieki plāno doties uz Ministru Kabineta ēku, kur cer sastapt finanšu ministru Einaru Repši (JL) un izklāstīt viņam savas prasības. Ar Repši protestētāji grib runāt, jo premjers Valdis Dombrovskis ceturtdien neatrodas Latvijā, bet izglītības ministre Tatjana Koķe jau iepriekš paudusi solidaritāti pedagogu prasībām.