2009. gada 20. aprīlis, 18:55

Lietuvas tiesa: Blogotāji var tikt pielīdzināti žurnālistiem

Jauns.lv

Viļņa, 20.apr., LETA. Lietuvas galvenā administratīvā tiesa atzinusi, ka interneta blogu autori konkrētos gadījumos, ņemot vērā viņu pildīto sabiedrības informēšanas funkciju raksturu, var tikt pielīdzināti žurnālistiem, pirmdien vēsta Lietuvas radio un televīzijas ziņu portāls "lrt.lt".

Tiesa apmierinājusi blogotāja Ļutaura Uleviča prasību pārskatīt pirmās instances tiesas lēmumu un uzdot Lietuvas Seima kancelejai izskatīt viņa lūgumu attiecībā uz akreditācijas piešķiršanu.

Tiesnešu kolēģija atzinusi, ka par žurnālistu uzskatāma fiziskā persona, kas profesionāli vāc, apstrādā un piegādā materiālus publiskās informācijas gatavotājam saskaņā ar attiecīgu līgumu un ir žurnālistu profesionālās organizācijas loceklis.

Kā norādīts tiesas atzinumā, likums par sabiedrības informēšanu tomēr nenosaka, ka publiskās informācijas gatavotājs var būt tikai juridiska persona. Atzīmēts, ka prasītāja blogs var tikt pielīdzināts sabiedrības informēšanas līdzeklim, jo tajā tiek gatavota un izplatīta publiskā informācija.

Tiesa noteikusi, ka blogu autori var tikt pielīdzināti žurnālistiem arī jautājumā par akreditāciju valsts institūcijās, tomēr viņiem cita starpā jāpierāda akreditācijas piešķīrējam, ka viņu funkcijas pēc būtības pielīdzināmas citu akreditējamo žurnālistu funkcijām. Šai nolūkā institūcijai, kas piešķir akreditāciju, katrā konkrētā gadījumā atsevišķi jāizvērtē akreditācijas prasītāja darbība un funkcijas.

Šis Lietuvas galvenās administratīvās tiesas lēmums nav pārsūdzams.

Tēmas